Protest članova Foruma srednjih stručnih škola ispred Ministarstva prosvete 1Foto: V. Andrić/Danas

Šezdesetak članova Foruma srednjih stručnih škola okupilo se danas ispred Ministarstva prosvete, na protestu pod sloganom „Za spas obrazovanja“, želeći da iskažu nezadovoljstvo platama i trenutnim stanjem u prosveti.

– Naši osnovni zahtevi su plate, a ne prevara, zaštitimo nastavnika koga svi biju, vređaju i ponižavaju i stop večitim direktorima od 2.000 godine koji su školu pretvorili u svoju prćiju – rekao je za Danas Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola.

Saša Saković, profesor Srednje škole Barajevo, je kazao da je inflacija pojela povišicu plata od sedam odsto, a loš materijalni položaj zaposlenih u obrazovanju je ilustrovao podacima da je potrošačka korpa 80.000 dinara, minimalna potrošačka korpa 40.000, a plata nastavnika početnika 67.000 dinara.

– Tražimo da osnovica za obračun i isplatu plata bude minimalna zarada. Tetkice su sada ispod minimalne zarade, a njima država doplaćuje svakog meseca 10 do 15 hiljada do minimalca. Ne tražimo povećanje plata, već da država počne da poštuje zakone i uredbe koje je sama donela – rekao je Saković.

On je dodao da prosvetni radnici ne traže milostinju, već da budu plaćeni pravedno kao i ostali u javnom sektoru i upitao gde je svetosavska nagrada i pomoć od 10.000 dinara za zaposlene u obrazovanju.
Saković se osvrnuo i na mali broj okupljenih, uz opasku da je „našim kolegama očigledno dobro, zadovoljni su platama i uslovima rada“.

Mirjana Lainović, iz Tehničke škole Obrenovac, ukazala je da se nastavnici susreću sa različitim oblicima nasilja, od psovki, neprimerenih komentara učenika i njihovih roditelja, pa do otvorenih uvreda i pretnji.

– Učenici povremeno svoju netrpeljivost pokazuju i uništavanjem imovine nastavnika i škole ili predmeta za rad, poput cepanja papira i materijala, literature lomljenja kompjutera i slično. Poseban oblik nasilja, aktuelan poslednjih godina, je digitalno nasilje. Učenici bez dozvole nastavnika snimaju aktivnosti na času, kasnije ih objavljuju na društvenim mrežama uz ismevanje nastavnika i podrugljive komentare. Dešavalo se i da učenici otvore lažni profil nastavnika na društvenim mrežama i na njemu objavljuju neprimerene sadržaje – ilustrovala je Lainović položaj nastavnika.

Ona je dodala da će Forum srednjih stručnih škola pokrenuti inicijativu da Vlada donese uredbu o zaštiti profesora, u kojoj će tražiti da se uvede mogućnost suspenzije učenika sa nastave na određeni vremenski period, u zavisnosti od težine prekršaja, odnosno nasilja koje učini nad nastavnikom.

– Tokom suspenzije učenik bi dobio sva potrebna sredstva i materijale kako bi mogao sam da uči. Čak predlažemo da jedna od vaspitnih mera bude slanje u popravni dom, ali bi ovo važilo samo za najteže oblike nasilja, odnosno fizičko nasilje nad nastavnicima. Uredbom mi bila regulisana i novčana kazna za manje prekršaje koju bi snosili roditelji učenika koji čine nasilje nad nastavnicima – rekla je Lainović.

Okupljeni na današnjem protestu su nosili transparente “Plate inflaciju ne prate”, “A gde je hvala za period korone”, “Plata?” i lutke sa likovima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić i ministra prosvete Branka Ružića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari