Protest ispred zgrade suda u Novom Sadu zbog privođenja aktivista 1Foto: R. B.

Ispred zgrade novosadskog suda, nekoliko desetina ljudi okupilo se danas u znak protesta zbog privođenja aktivista koji su u ponedeljak na sednici gradske komisije za planove bacili dve dimne bombe.

Okupljeni građani mirno stoje ispred zgrade suda.

Trojica aktivista Omladinske studentske akcije Novog Sada koji su juče bacili dve dimne bombe i prekinuli sednicu Komisije za planove tokom rasprave o novom Generalnom urbanističkom planu (GUP), privedeni su jutros u tužilaštvo na saslušanje, potvrđeno je agenciji Beta.

Prema nezvaničnim informacijama, oni se terete za krivično delo nasilničkog ponašanja.

Privedeni su Brajan Brković, Srđan Đurić i Mladen Cvijetić, kazala je za Betu Brkovićeva majka, Aleksandra Bosnić Đurić.

Oni se sumnjiče da su tokom sednice bacili dve dimne bombe u sali u kojoj je održavana rasprava.

Brković je potom i iz struje isključio projektore na kojima su emitovani nacrti novog GUP-a.

Incidentu je prethodilo višemesečno nezadovoljstvo i protesti Novosađana zbog novog GUP-a, kojim se planira izgradnja takozvanog Novog Sada na vodi i vijadukta za novi most.

Građani su nezadovoljni i planiranom izgradnjom višespratnica bez ograničenja spratnosti i uništavanjem minimalnih preostalih zelenih površina.

Na predlog GUP-a građani su podneli oko 13.000 primedbi, ali ih je Komisija redom odbijala.

Građani koji su protestovali optužili su komisiju za planove da u njoj sede arhitekte „omiljenog SNS investitora“, kompanije Galens.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari