Pretnje, pozivanje Vučića da da ostavku, podrška Rusima: U Beogradu održan protest Narodnih patrola 1Foto: Danas/Vojin Radovanović

Više desetina učesnika protesta, koji je večeras održan kod zgrade Predsedništva, okupilo se ispred policijske stanice u ulici Majke Jevrosime, tražeći oslobađanje jedne trudnice, za koju kažu da je privedena, i člana narodnih patrola Ilije Vuksanovića. Sa demonstrantima je razgovarao komandir stanice, nakon čega su se okupljeni razlišli.

Prethodno je grupa građana okupljenih na protestu koji su organizovale „Narodne patrole“ protestovala ispred Predsedništva, gde su krenuli ka ulazu da predaju svoje zahteve i pozivali predsednika Vučića na ostavku.

Na ulazu su se pojavile jedinice policije u opremi za razbijanje demonstracija a iz mase su im dobacivali „Idite na kosovo, branite izdajnika. Jel vas nije sramota“. Masa je jajima gađala policiju i zgradu Predsedništva.

Univerzitetski profesor Dejan Mirović je izneo zahteve.

– Naš prvi zahtev je da se Vučić povuče iz pregovora i da ostavku pa da odgovara po zakonu. Nas drugi zahtev je, hoćemo da vidimo fracusko- nemački plan. Treći zahtev, vratiti pregovore u okvire Rezolucije 1244. Četvrti zahtev, nikakva ZSO ne sme da se oformi. To je niže od lokalne samouprave – rekao je Mirović.

Kod spomenika ruskom caru Nikolaju bila postavljena je improvizovana bina sa ozvučenjem, a na bini je razvijen transparent „Vučiću šiptare“.

Skupu su prisustvovali i član Predsedništva pokreta Otadžbina Marko Jakšić, nekadašnji vođa pokreta Obraz Mladen Obradović i jedan od organizator protesta i bivši član Srpske radikalne stranke Dejan Mirović.

Na protestu je bio Damjan Knežević iz Narodnih patrola, na skupu se vijorile su se srpske i ruske zastave, ali i zastave Narodne stranke.

Damnjan Knežević: Kunem vam se spremni smo za mnogo više od nereda

Pre odlaska pred ulaz predsedništva neki od prisutnih na protestu govorili su sa bine.

– Duša me boli što sam ovde jer mi je upravo policija upala u stan gde mi je žena sa bebom. Ja nemam više kud – Vučiću, očekuj me, kazao je Damnjan Knežević iz Narodnih patrola.

– Niko ko je u SNS više ne može da se zove Srbinom. Gde si Vučiću, jesi pobegao u Kragujevac? Kunem vam se spremni smo za mnogo više od nereda. Molimo državno rukovodstvo da blokira ulazak Kosova bar na mesec dana da sklonimo ovog izdajnika. Ako ga ne sklonimo večeras – nastavio je Knežević.

Reč je zatim uzeo Ljubomir Stefanović iz Slavija info.

– Dok naši policajci ginuli a mi bili bombardovani Vucic se useljavao u novi stan. Nasim parama plaćao je Bila Klintona i Tonija Blera. Vrhunac izdaje na Kosovu je Srpska lista koji su na vlasti sa Aljbinom Kurtijem. O Kosovu se neće raspravljati u skupštini, nego na ulici – rekao je Stefanović.

Sledeći se obratio Nebojša Jović iz Pokreta za odbranu Kosova i Metohije.

– Braćo naša Rusi, izdržite, daće Bog da pobedite. Vučiću neće ti proći izdaja, mi smo deo ovog naroda. Vučiću udaraš na žene i decu, udari na nas. Mi se ne plašimo, mi se samo Boga plašimo – rekao je Jović.

Jović zahteva od Vučića da se pregovori vrate u Ujedinjen nacije „gde Srbija ima prijatelje“ i optužuje predsednika Srbije da je „albanizovao Kosovo“.

Pozvao je i crkveno rukovostvo da se oglasi o Kosovu: „Budite sa nama, tu je vaše mesto. Sa kim ćete ako ne sa svojim narodom“.

„Naložite da krenu litije za Kosovo i Metohiju. Kada ako ne sad. Izopštite izdajnike iz Srpske pravoslavne crkve, sve one koji promovišu nezavisnost Kosova“, pozvao je Jović.

Prisutnima se zatim obratio član predsedništva Narodnog pokreta Srba sa Кosova i Metohije Marko Jakšić.

– Vučić se odrekao Kosova i Metohije. On nas obmanjuje kada kaže da neće da prizna Kosovo, ali to se od njega ni ne traži. Vučić se nekada zalagao za veliku Srbiju a danas se zalaže za veliku Albaniju. Takav nam je predsednik – rekao je Jakšić.

„Treba da nam kaže koliko je para izeo za Pećku patrijaršiju, a koliko za Gračanicu. Neka nam kaže koliko vredi Lazarova glava?“, dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari