Protest prosvetnih radnika u Nišu: Potrebne su ozbiljne kazne za nasilne učenike i za neodgovorne roditelje 1Foto: Biljana Ljubisavljević

Oko hiljadu učitelja, nastavnika i profesora iz Niša protestovalo je danas u podne na centralnom niškom trgu zbog sve većeg nasilja u školama i sve lošijeg položaja prosvetnih radnika.

Okupljeni prostvetni radnici su zatražili od države izmenu zakonskih regulative i obezbeđivanje prosvetnim radnicima statusa službenih lica.

Oni su, između ostalog, kazali da se nasilju u školama može i mora stati na put pre svega ozbiljnijim kaznama za nasilnike i to kako za nasilne učenike, tako i za neodgovorne roditelje.

Predsednik Gradskog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika Vladan Ćirić rekao je da su danas, u znak protesta, 24 škole u Nišu obustavile nastavu, a da u 14 škola štrajkuju članovi Unije sindikata prosvetnih radnika.

Ćirić je rekao da su prosvetni radnici u svim školama svakodnevno izloženi psihičkom, elektronskom i fizičkom nasilju, da je to “postalo nepodnošljivo”, a da tek retki slučajevi fizičkog nasilja dospevaju u javnost.

On je kazao da su nastavnici izloženi nasilju ne samo od strane učenika, već i od strane nedgovornih roditelja, pa sve do ministra, Vlade, pa i celog društva.

“Ranije je to bilo mnogo drugačije – učitelji, nastavnici i profesori su bili poštovani. Mi smo sada na marginama ovog društva. Ne poštuju nas ministar, Vlada Srbije i javnost, a onda ne možemo da očekujemo nikakvo poštovanje ni od učenika”, rekao je Ćirić.

Prosvetni radnik Vladimir Ilić je rekao da prosvetni radnici više ne “prosvetljavaju, nego preživljavaju u ringu učionica”.

“Razmere ovog poniženja su sve veće i dublje. Tražimo da se zaustavi propadanje prosvete koje se ogoljeno prikazuje u agresivnosti i nepoštovanju učenika prema svojim učiteljima, nastavnicima, profesorima i vršnjacima. Koja je svrha obrazovanja ako ovaj koji se obrazuje maltretira, a onaj koji obrazuje radi u strahu i grču”, rekao je Ilić.

On je doadao da ponižavanje prosvetnih radnika može da se zaustavi samo društvenom akcijom širokih razmera.

Slaviša Milosavljević, profesor Gradjevinske škole “Neimar”, rekao je da se sadašnje stanje u prosveti može da promeni samo izmenom zakonske regulative.

“Potrebno je sistemsko rešavanje, ali će proći dosta vremena da dodjemo do boljeg sistema, jer postojeće stanje predugo traje”, upozorio je Milosavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari