Protest vaspitača ispred Ministarstva prosvete, traže veće plate 1Foto: N1

Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja počeo je najavljeni protest ispred zgrade Ministarstva prosvete, nakon čega će uslediti šetnja do Vlade Srbije. Oni traže hitno usvajanje niza zahteva, a ranije su pozvali građane na solidarnost, tražeći podršku koja im je neophodna.

Okupljeni nose transparente „Nismo vas tako vaspitale“, a poručili su da imaju 2,5 puta manje plate od proseka.

Jedna od prisutnih Marijana Šen poručila je da su predškolske ustanove ostavljene na milost i nemilost lokalnih samouprava, ali da ima pozitivnih primera poput Čačka.

„Imamo gradove gde ne postoji naknada za putne troškove, regres topli obrok. Da li su deca u Beogradu drugačija od drugih, mi znamo da nisu“, poručila je ona.

Prisutni su pozvali i ministra prosvete Branka Ružića da im se pridruži.

Iz Samostalnog sindikata zahtevaju da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja hitno obaveže Pedagoški fakultet u Užicu da izda potvrde o ekvivalenciji akademskog zvanja master, a ovaj problem datira još iz 2013. godine, a njegovo rešenje intenzivirano je 2019. godine, navodi se u saopštenju Samostalnog sindikata.

Traži se i zatvaranje predškolskih ustanova od 14. do 18. februara kako bi se uticalo na ukupnu epidemiološku situaciju i pokušao da se smanji broj zaraženih.

Vaspitači zahtevaju i povećanje cena rada, sredstvima iz budžetskih rezervi Srbije.

Ostali zahtevi:

– Priznanje odgovarajućeg koeficijenta doškolovanom kadru u LU gde to još nije učinjeno i promenu stava Ministarstva finansija u davanju saglasnosti za proširenje mase sredstava.

– Isplatu toplog obroka i regresa zaposlenima na minimalnoj zaradi.

– Poštovanje zakonskog normativa o broju upisane dece i grupi i rasterećenje postojećih kapaciteta.

– Omogućavanje povoljnih uslova za kupovinu stanova, po modelu vojske, policije i mladih bračnih parova.

„Radna grupa za predškolsko obrazovanje je prestala rad 2019. godine. Od tada su se članovi grupe sastali još tri puta, na inicijativu našeg Sindikata. Pokrenula je i rešila neke od problema u predškolstvu, na čemu smo zahvalni, ali kao što se iz zahteva vidi, mnogi problemi još stoje, sporo se rešavaju , a neki novi se otvaraju. Zato zahtevamo ponovo aktiviranje Radne grupe za predškolsko obrazovanje“, navodi se u ranijem saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari