Protest zbog napada na dvojicu pripadnika LGBT+ zajednice protekao bez incidenata 1Foto: Fonet/ Marko Dragoslavić

Protest zbog napada na dvojicu pripadnika LGBT+ zajednice u Beogradu protekao je bez incidenata, a aktivisti su ponovo zatražili hitan sastanak sa ministrom unutrašnjih poslova Bratislavom Gašićem i da policija i tužilaštvo u oba slučaja postupaju u skladu sa međunarodnim zakonima.

Obraćajući se okupljenima u parku Manjež putem megafona, aktivisti i organizatori rekli su da su u kontaktu sa tužilaštvom i da će pratiti slučaj, naglašavajući da su osumnjičeni privedeni i da će ih policija teretiti za pokušaj ubistva.

Dodali su da će pritiskati tužilaštvo kako bi osumnjičeni dobili najstrožu moguću kaznu zatvora, jer je to kako su ocenili, bio zločin iz mržnje.

„Hapšenje nam znači, ali hapšenja je bilo i ranije i to je samo početak. Pozivamo organe da pravovremeno reaguju, u skladu sa Članom 54a, što je zločin iz mržnje, jer ovo to jeste. Neko je nastradao zato što je voleo, a to je nedopustivo“, kazala je jedna od aktivistkinja.

Ona je navela da od „branitelja i braniteljki tradicionalnih vrednosti“ očekuje da se oglase i osude „to što su izazvali svojim narativima i svojim govorom mržnje“.

Jedan od aktivista ocenio je da je dobro što je policija uhapsila počinioce, ali da je to lečenje posledica, a ne uzroka.

„Uzrok leži u tome što dozvoljavamo i tolerišemo promovisanje najgorih ideologija koje vode direktno u nasilje. Ovo je bio pokušaj ubistva i iako je dečko preživeo, ovo je bio pokušaj ubistva i to ne smemo da zaboravimo“, kazao je on.

Nekoliko desetina aktivista na početku skupa oko 18 sati, bez isticanja transparenta, prošetali su uz konstantnu pratnju policije od Prajd info centra u Ulici kralja Milana do parka Manjež, gde je 28. februara izboden jedan pripadnik LGBT+ zajednice.

Na današnji protest je pozvalo više LGBT+ udruženja nakon napada na dvojicu pripadnika te zajednice.

Organizatori su upozorili da u 19 sati u Beogradu igraju derbi fudbaleri Crvene zvezde i Partizana, pa je više grupa od po pet-šest policajaca bilo raspoređeno na putu od Terazija do parka Manjež, oko kojeg su stajali policajci u opremi za razbijanje demonstracija.

Policija je u četvtak uhapsila dve osobe zbog napada u parku Manjež, a jednog od njih sumnjiči za pokušaj ubistva.

Drugu LGBT+ osobu, kako tvrde ta udruženja, napalo je obezbeđenje jednog beogradskog kluba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari