Protest zbog šljake iz železare 1

Meštani sela Vranova, koje se nalazi u neposrednoj blizini smederevske železare, protestovali su danas zato što se industrijski otpad – šljaka iz te fabrike istovaruje nadomak centra sela.

Kako tvrde meštani, već nekoliko nedelja, dan i noć, šleperima se istovaruje ovaj industrijski otpad na samo nekoliko stotina metara od centra sela, odnosno njihovih kuća.

“Kad otvorim prozor, sve mi čelična prašina ulazi u kuću. Deca mi tu spavaju, jedan ide u prvi razred, drugi ima 3 godine. Ovo je sramota, jel misle ovako da nas uvedu u Evropu. Decu mi truju, mene truju”, tvrdi jedan od meštana.

Biserka Veselinović navodi da, iako niko u kući ne puši, iskašljava “sve onako crno”.

Član Saveta MZ Vranovo kaže da ih niko ništa ne obaveštava, da je gradonačelnica dolazila dva puta “priča jedno, radi drugo”. Prema njegovim rečima, obećano im je da će u prošlu sredu da bude gotovo sa iznošenjem šljake, a da još ništa nije urađeno “i dalje se vozi”.

Sa njima je danas razgovarala gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović koja je rekla da se šljaka juče nije izvozila “ili vrlo malo, danas se ne izvozi”, a “brdo” istovarene šljake, po njenim rečima “vrlo brzo će nestati iz sela Vranova i više nikada te šljake neće biti”, jer kako je istakla “želimo da železara bude ekološkija!”

Ona je kazala da se šljaka više neće odlagati na tom mestu već će se odvoziti na više drugih lokacija. Naglasila je da šljaka može da se koristi kao građevinski material, navodeći da su se i pre 30 godina ovim materijalom nasipali njivski putevi, kao i da će naći dalju primenu u industriji. Prema njenim rečima, ugovorna obaveza sa Hestilom je da se u roku od godinu dana sva šljaka izmesti.

Meštani su, pošto su saslušali gradonačelnicu, ispostavili svoje uslove.

“Šljaka ovde više da ne dolazi, kamioni koji izlaze iz železare da ne iznose blato na ulicu i put, treći uslov je da se za meštane napravi staza, zbog velike frekvencije kamiona i na kraju pitanje, kada će šljaka da nestane sa ove lokacije?”

Gradonačelnica je rekla da je ispoštovano sve što je dogovoreno na zborovima građana i da protest sa medijima nije bio potreban.

Na to je jedna meštanka odgovorila da je dobro da su mediji zabeležili šta je sada govorila, pošto ih nije bilo na prethodnim sastancima, uz opasku da su verovatno oni  krivi (građani) koji su gradili kuće na ovom mestu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari