Protesti Srba u Kosovskoj Mitrovici i Gračanici zbog odluke da im se ne dozvoli glasanje na srpskim izborima (VIDEO) 1Foto: Screenshot/Kossev

U Kosovskoj Mitrovici i Gračanici održavaju se, iz Beograda najavljeni, protesti Srba protiv odluke da se, po drugi put za ovu godinu, srpskim državljanima na Kosovu ne dozvoli da glasaju na srpskim izborima, prenosi Kossev.

Kako se navodi, u centru grada okupljeno je više stotina građana, a svakog trenutka taj broj se sve više povećava.

Pred sam početak protesta, iz pravca Zvečana na ulazak u Kosovsku Mitrovicu, pristiglo je i najmanje deset autobusa sa registarskim oznakama RKS, KM, ČA i BG. Svaki autobus bio je označen rednim brojem. Najveći redni broj koji smo videli je 30, prenosi portal Kossev.

Među prisutnima su pretežno i zaposleni u javnim institucijama na Severu Kosova.

Građani koji pristižu, nose srpske zastave i transparente, a na jednim od njih piše: „Samo hoću svoja ljudska prava“.

Na čelu kolone koja je upravo započela šetnju, nalaze se čelnici Srpske liste, koji nose transparent „Kurti srušio si Briselski sporazum, srušio si sve!“.

Ostali učesnici protesta u koloni nose trasparente: „Naša ognjišta i decu čuvamo mirom“, „Kurti nas neće oterati sa KiM“, „UN 1244 HELP“.

Za sada niko se ne obraća i oni koračaju u tišini.

Za razliku od prethodnih protesta, kada je na početku šetališta bila postavljana bina, ovog puta ni nje nema.

Takođe, vidljivo je prisustvo Kosovske policije u gradu i na izlazu ka Zvečanu, koji regulišu pre svega saobraćaj za pešake, s obzirom na to da je u glavnoj ulici zaustavljen motorni saobraćaj.

Kako je ranije danas pisano, Kosovska policija je u većem broju krenula ka Severnoj Mitrovici, gde se održava protest. Međutim, zvaničnici sa Kosova su to demantovali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari