Od ponedeljka počinju studentski protesti u svim univerzitetskim centrima u Srbiji zbog izmena Zakona o visokom obrazovanju, kojima će rukovoditi studentski parlamenti, uz podršku Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS).

Predsednik tog tela Danilo Jeremić izjavio je za Danas da će u ponedeljak u podne protestovati studenti Univerziteta u Nišu na gradskom trgu i sa Univerziteta u Kragujevcu, ispred Rektorata. U utorak, takođe u 12 sati, nezadovoljstvo zbog izmena zakona će iskazati akademci iz Beograda, Novog Sada i Kosovske Mitrovice. U Beogradu će se ispred zgrade Ministarstva prosvete okupiti studenti Beogradskog i Univerziteta umetnosti, dok će novosadski i studenti iz Kosovske Mitrovice štrajkovati u univerzitetskim kampusima. Studenti Državnog univerziteta u Novom Pazaru protestovaće u sredu ispred Rektorata, jer se u utorak završava obeležavanje Bajrama.

– Ukoliko naši zahtevi ne budu ispunjeni, SKONUS će organizovati 13. oktobra veliki protest ispred Vlade Srbije, koji će okupiti studente svih univerziteta u Srbiji. Postigli smo dogovor sa drugim studentskim organizacijama da nastupimo zajedno – kaže Jeremić, napominjući da protesti širom zemlje treba da ukažu da su izmenama zakona pogođeni svi akademci, a ne samo studenti iz Beograda.

Studenti traže da se prvoj generaciji bolonjaca produži rok za završetak studija, šest ispitnih rokova i vraćanje apsolventskog staža za budžetske studente u trajanju od godinu dana. Među dugoročnim zahtevima su izrada novog zakona o visokom obrazovanju, poboljšanje kvaliteta nastave i rešavanje problema neodgovarajućeg opterećenja studenata, iskazanog ESP bodovima.

Danilo Jeremić kaže da nije bilo nikakvih razgovora sa predstavnicima Ministarstva prosvete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari