Protestna akcija u Novom Sadu zbog ubistva još jedne žene: “26 minuta ćutnje za 26 ubijenih žena” 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Aktivistkinje i građanke Novog Sada okupljene u grupi “Žene za promene” danas će od 17.30 časova na Trgu slobode izvesti protestnu akciju “26 minuta ćutnje za 26 ubijenih žena”, sa ciljem da iznova ukažu na epidemijske razmere nasilja nad ženama u Srbiji i kako ističu, na obeshrabrujuću nesposobnost države i njenih institucija da zločince i zločine zaustave.

„Vikend za nama obeležilo je 26. ubistvo žene u porodičnom i partnerskom nasilju u 2023. godini. Od ruke svog muža stradala je Kaja L. iz Paraćina stara 71. godinu. U ovoj godini svedočimo dramatičnom porastu broja ubistava žena a brutalnost i okolnosti događaja svaku od nas vode do samo jednog pitanja: “Koja od nas je sledeća?”. Od muškog nasilja svakoga dana stradaju supruge, bivše supruge, partnerke i bivše partnerke, majke, ćerke, sestre, rođake. Najnebezbedniji prostor za nas postao je naš dom. Najveća pretnja našem životu,zdravlju i integritetu je muški član porodice, upravo onaj koji bi za nas trebalo da bude izvor poverenja, podrške i sigurnosti“, saopštavaju iz „Žene za promene“.

Kako dodaju, znaju da je u korenu zla sa kojim su suočene promocija nasilnih obrazaca ponašanja među dečacima i muškarcima, kontinuirana militarizacija društva i konstantno nasilje koje se širi iz samog vrha države i medija.

Da bi spasile živote žena i devojčica, zahtevaju da zaštita od nasilja u porodici i partnerski odnosi postanu stvarni nacionalni prioritet i najhitniji posao države.

„Da delovanje policije, socijalnih službi i pravosuđa bude koordinirano, pravovremeno i efikasno. Da nam se garantuje bezbednost u našem domu, na radom mestu i u javnom prostoru. Sveopšte poricanje razmera našeg problema mora prestati. Sistem zakazuje svakoga dana i žene stradaju. Mi hoćemo život bez nasilja i straha od nasilja“, nastavlja se dalje u saopštenju.

Aktivistkinje i građanke iz grupe „Žene za promene“ okupljene oko protesta „Novi Sad protiv nasilja“ i sredinom avgusta organizovale su performans u znak podrške ženama u Bosni i Hercegovini, koje su se u to vreme okupljale u velikom broju gradova i protestovale zbog brutalanog ubistva Nizame Hećimović i još dvoje ljudi iz Gradačca koje je počinio njen bivši partner.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari