Prpa: Ključan problem sukoba u Crnoj Gori nedostatak socijalne inteligencije

Ostavite komentar


  1. Radi se o cistoj otimacini Crkava i Manastira jer je Crna Gora bankrotirala.Nekog Srpsko nacionalizma jedva da ima ,ali jako malo.Ne smeta vam Djukanovic koji je 30 g.na vlasti? On se socijalizovao? 90- ih nije bio socijalizovan? Ma nije valjda.

  2. Prpa i Bešlin kasne sa ocenom i tumačenjem događaja u Crnoj Gori! Nije baš jasna potreba nekih javnih ličnosti da podrže vlast Đukanovića, koji je jednostavno predugo na vlasti za demokratske standarde. Previđaju čak i poteze Vučića, koji očigledno pomaže Đukanoviću ( ministri Vulin, Lončar, Dačić)?!? Ispostavilo se da je SPC u Crnoj Gori, najmudrije vukla poteze, sprečavajući političare da skupe poene i preuzmu uloge u protestima! Narod ih je sve iznenadio, pa se sad češu! Reakcije nekih NVO i intelektualaca iz Srbije su stvarno sramotne, i podcenjivačke. Događaji ih demantuju u potpunosti!

  3. Protivljenje Zakonu o slobodi veroispovesti koji krši postojeći Ustav Crne Gore, Zakon o svojinsko-pravnim odnosima i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima je pitanje socijalne gluposti?! Lepo je Slobodan Jovanović pisao o poluintelektualcima… Ali džabe.

  4. Gospođo,
    potpuno je prirodno brinuti o sunarodnicima ma gde oni bili. Spakovati sve u nacionalizam i etiketirati ga kao isključivo srpsku glupost je neozbiljno i istorijski neutemeljeno. Niko ne osporava crnogorsku nezavisnost, osporava se nelegitimno zadiranje države u verska pitanja i to nema ama baš nikakve veze sa nacionalizmom. Pa G. Đukanović kao predsednik sekularne države preferira jednu naspram druge crkve… kako to tumačite? Paralela sa fašizmom je još smešnija. Smislite nove matrice, građanstvo je umorno od praznih priča. Jedinu krivicu snosite vi i vama slični jer ste umislili da je vaša istina prava istina. Koga još zanima Nataša i njeno mišljenje? Možda one kojima plata zavisi od toga.

  5. Da li je moguće? U 21. veku komunističke floskule s početka 20. veka o srpskom nacionalizmu.

    1. Ne raspiruj vatru Slovenac.
      Ovo je napomena i opomena, pošto znam da vam je to jedna od specijalnosti. Nisi samo stigao da se pozoveš na Kučana.

      1. Svasta, pa vi ne znate sta znaci izraz „raspirivanje vatre:, mnogo jednostavna poveznica realno. Opomena? A ako ne budem slusao vase smesno upozorenje, sta onda?

    2. Slovenac, i tzv. istoričarka Prpa, ostavimo za trenutak stereotip „srpski nacionalizam“ po strani, čak i da ima smisla to što govorite, iako dobro znate da su to gluposti. Pogledajte činjenice koje su opšte poznate, koje ne skriva čak ni zvanična Crna Gora. Znate dobro da u Crnoj Gori živi više od 30% građana srpske nacionalnosti, a to je više od 200.000! Da li je demokratski da taj deo stanovništva participira u vlasti sa svega 3%? Dakle, 10 (!!!) puta manje nego što bi bilo normalno! I, šta vi kažete o tome? Da li je tako bilo do 2006. godine? Šta je dovelo do te promene, do totalnog eliminisanja Srba iz javnog i političkog života Crne Gore? Da li se to desilo slučajno? Eto, jedno obično pitanje, šta imate da kažete o tome? Ovakvih činjenica imate koliko želite, ali ih, naravno i namerno, zaobilaziti jer odgovori na njih demantuju sve što ste kazali ili bi hteli da kažete, po svaku cenu tražeći uzrok problema u „(veliko) srpskom nacionalizmu“. Kako bi inače „zvanična Crna Gora“ usvojila latinicu kao „nacionalno pismo“, iako polovina živih stanovnika, kao ni njihovi preci stotinama godina unazad, niti su koristili, niti znali drugo pismo osim ćirilice? Da li znate da su na svim grobljima, na spomenicima pokojnicima, imena i prezimena uvek pisana ćirilicom (srećom, to se neće promeniti)? O srpskom jeziku (ne srbijanskom !!!), kao izvorno, od pamtiveka, maternjem jeziku svih Crnogoraca, da i ne govorim. Crnogorski jezik, to vam je veoma dobro poznato, jeste politička novo novokomponovana tvorevina, kao i nova abeceda. Zamislite da Amerikanci odluče da im je maternji jezik „američki“ a ne engleski? Ili da Austrijanci, svoj jezik, umesto nemačkim, počnu nazivati austrijskim i ds, ne daj Bože, počnu pisati ćiriličkim pismom? Nemoguće, rekli bi ste. A zašto to isto ne kažete i kada je u pitanju Crna Gora i srpski jezik? Šta kažete na to, Slovenac, Prpa? Kome smeta Srpska pravoslavna crkva koja postoji 800 godina na teritoriji koja je mnogo veća od Crne Gore? Zašto smeta aktuelnim vlastima, a ne smeta pravoslavnim vernicima, kojih ima više od 70% od ukupnog stanovništva? Ostali, najvećim delom, jesu vernici rimo-katoličke crkve i pripadnici islamske veroispovesti. Pripadnika političke tvorevine koja se naziva „Crnogorska Pravoslavna Crkva“ ima manje od 1%. A Đukanović bi, u svojoj nadmenosti i prostoti, upravo da takvu crkvu proglasi jedinom, pravom, najstarijom pravoslavnim crkvom njegove privatne države, Milove Crne Gore! Da nije tužno i jadno, bilo bi smešno. Jednako kao što su smešni i svi oni koji sve ovo jasno vide i znaju, ali zbog sitnih, pokvarenih, bolesnih i samo njima poznatih interesa, to prećutkuju. Slovenac i Prpa, čak i kada niste sposobni za nešto vredno, ne treba ne treba po svaku cenu uzimati ulogu „wc“ papira.

      1. @Darko: mislite, da ja to ne znam sve? Ja sam prvi u SLO, koji ce uvek tvrditi, da su Crnogorci odjednom postali Crnogorci. Jer se dobro secam, da su bili najveci Srbi do nedavno. Ucili smo i Njegosa, bez brige, znam o cemu prica, cemu se divi i sta propagira. Al, posto se vremena menjaju, a Srbi ne, ti juzni Srbi su ocito vam okrenuli ledja. A iako Srbi istorijski gledano, svoj poseban identitet su stvorili u tih par 100 godina razdvojenosti od matice. Ko ga ne bi? A da ga vi iz Srboje nesto bas postujete, to se nije nikad videlo. Cak ste i na veoma tuzan nacin uspostavili vlast u CG pre 100 godina. trenutna situacija je takva, da su i oni shvatili, da nece da idu s vama do kraja na putu u autodestrukciju. Kao sto smo mi to shvatili pre 30 godina. A tad ste jos bili, bar teoretski, prilicno normalni na prvi pogled. Ali se uskoro pokazala sva prljavstina, beskropuloznost i nemoral vasih politicara. A sto se tice neucestvovanja Srba u vlasti CG, to me ne cudi. Cela je istorija Balkana takva. Onaj, koji drzi vlast, gura sebe i svoga napred. A to je uvek na racun drugoga. Nikad nije bilo ravnopravnosti na tim prostorima. Cak kad nacionalnost nije bila bitna, i tad se delilo na nase i vase. Ali jedna stvar je prosta svima, osim vama , koji zivite u tom balonu nerealnosti, zvanom Srbija. Da se vasa vlast mesa u sve i svakoga. I potpiruje naivne ljude, da bi jih na kraju ostavila i izdala. To isto rade preko SPC u CG, jer je to jedina poluga, koju imaju tamo. I Milo, koliko god da je sta god, glup nije. Ne da Srbima, da mu se mesaju u drzavu, pa makar segregirao 30% svojih ljudi. Zna dobro, koliko ste destruktivni, gde god probavate servirati svoje „istine“. Jer je i sam bio deo te autodestrukcije, i to ne bas zanemariv deo svoje politicke karijere. Tako da nece da ti ljudi dodju ni blizu polugama vlasti i kontroli bilo cega, dok se ne urazume malo. JEr bi to znacilo opet put u haos. A to nece biti nikad, sudeci po tome, da ste se vratili na nivo ispred 100 godina, ako gledas politicki. Zloupotreba crkve sa strane vase vlasti iz BG, je u CG nevidjena. I ima u cilju isklucivo dalnju destabilizaciju ionako nestabilne regije.

    3. Slovenac, i tzv. istoričarka Prpa, ostavimo za trenutak stereotip „srpski nacionalizam“ po strani, čak i da ima smisla to što govorite, iako dobro znate da su to gluposti. Pogledajte činjenice koje su opšte poznate, koje ne skriva čak ni zvanična Crna Gora. Znate dobro da u Crnoj Gori živi više od 30% građana srpske nacionalnosti, a to je više od 200.000! Da li je demokratski da taj deo stanovništva participira u vlasti sa svega 3%? Dakle, 10 (!!!) puta manje nego što bi bilo normalno! I, šta vi kažete o tome? Da li je tako bilo do 2006. godine? Šta je dovelo do te promene, do totalnog eliminisanja Srba iz javnog i političkog života Crne Gore? Da li se to desilo slučajno? Eto, jedno obično pitanje, šta imate da kažete o tome? Ovakvih činjenica imate koliko želite, ali ih, naravno i namerno, zaobilaziti jer odgovori na njih demantuju sve što ste kazali ili bi hteli da kažete, po svaku cenu tražeći uzrok problema u „(veliko) srpskom nacionalizmu“. Kako bi inače „zvanična Crna Gora“ usvojila latinicu kao „nacionalno pismo“, iako polovina živih stanovnika, kao ni njihovi preci stotinama godina unazad, niti su koristili, niti znali drugo pismo osim ćirilice? Da li znate da su na svim grobljima, na spomenicima pokojnicima, imena i prezimena uvek pisana ćirilicom (srećom, to se neće promeniti)? O srpskom jeziku (ne srbijanskom !!!), kao izvorno, od pamtiveka, maternjem jeziku svih Crnogoraca, da i ne govorim.

      Crnogorski jezik, to vam je veoma dobro poznato, jeste politička novo novokomponovana tvorevina, kao i nova abeceda. Zamislite da Amerikanci odluče da im je maternji jezik „američki“ a ne engleski? Ili da Austrijanci, svoj jezik, umesto nemačkim, počnu nazivati austrijskim i ds, ne daj Bože, počnu pisati ćiriličkim pismom? Nemoguće, rekli bi ste. A zašto to isto ne kažete i kada je u pitanju Crna Gora i srpski jezik? Šta kažete na to, Slovenac, Prpa?

      Kome smeta Srpska pravoslavna crkva koja postoji 800 godina na teritoriji koja je mnogo veća od Crne Gore? Zašto smeta aktuelnim vlastima, a ne smeta pravoslavnim vernicima Crne Gore, kojih ima više od 70% od ukupnog stanovništva? Ostali, najvećim delom, jesu vernici rimo-katoličke crkve i pripadnici islamske veroispovesti. Pripadnika političke tvorevine koja se naziva „Crnogorska Pravoslavna Crkva“ ima manje od 1%. A Đukanović bi, u svojoj nadmenosti i prostoti, upravo da takvu crkvu proglasi jedinom, pravom, najstarijom pravoslavnim crkvom njegove privatne države, Milove Crne Gore!

      Gde vi tu vidite „srpski nacionalizam“? Da nije tužno i jadno, bilo bi smešno. Jednako kao što su smešni i svi oni koji sve ovo jasno vide i znaju, ali zbog sitnih, pokvarenih, bolesnih i samo njima poznatih interesa, to prećutkuju. Slovenac i Prpa, čak i kada niste sposobni za nešto vredno, ne treba po svaku cenu uzimati ulogu „wc“ papira.

    1. Tu si u pravu. Dok su ovi nepismeni fašisoidi na vlasti, profesorima stvarno nema pomoći.

    2. Komunizam i dalje u glavama. Komunisticki internacionalizam, tacnije. Proleteri nemaju domovinu. Pa ni naciju. Tako smo učeni. Tako i dalje udaramo.

      1. A šta ti znaš o „komunističkom internacionalizmu“? Šta ti znaš o bilo čemu? Normalnom čoveku je bliži normalan čoven bez obzira na nacionalnost, veru i rasu nego njemu 100% po genima slična baraba. Meni lično je bliži jedan Novak Adžić iz Crne Gore, Dragan Markovima iz Hrvatske, Branka Prpa iz Srbije, nego kompletna srpska politička elita izuzev LSV i LDP. Više vredi crno ispod nikta jednog Milivoja Bešlina nego na gomilu Šešelj, Drašković, Dačić, Vučić, Đilas, Jeremić, Stefanović, Živković i Tadić. Sve u jugoslovenskom socijalizmu projektovanom od strane jugoslovenskih komunista je bilo dobro. Uz malo dorade, da smo uspeli da odolimo otrovu nacionalizma, danas bi Jugoslavija bila vojna, ekonomska i politička sila na svetskoj sceni. Ali pobedili su nacionalisti, kako je sad, to valjda vidimo.

        1. Branka Prpa iz Srbije? Tačno, ali 50%.
          Nije da joj radim DNK ali zena je Hrvatica, doselila su u Srbiju i po tom osnovu jeste iz Srbije. Medjutim, njeno etničko poreklo prilično objašnjava njenu iznenadnu želju da se javi na temu tekućih događaja u Crnoj Gori.

          1. A vi kao pravi Srbin necete da prihvatite istinu od nikog osim bas cistog pravog Srbina? E, pa nacekat cete se istine od „pravog“ Srbina.

        2. Pored svih ovih politicara koje si pomenuo koje ni ja ne mogu da gledam pitam se samo da li ti smetaju istom žestinom i oni politicari iz bivsih jugo republika i pokrajina koji su bili ili su jos uvek aktivni u javnim zivotima ljudi ili ti smetaju samo ovi srpski.

  6. Gospodjo Prpa zasto morate da izmisljate nesto sto niko nije osporio,a to je postojanje nezavisne Crne Gore!Zemlja koja postoji koliko vec godina,koja ima pravo da radi kao suverena zemlja sta hoce,ali nema pravo za svoju propast da krivi Srbiju..,kao sto vi jedino Srbiju vidite kao faktor nestabilnosti u regionu!Ko to tvrdi da se Crna Gora ne priznaje kao drzava vec se gleda kao neka Srpska drzava….to pricaju samo oni koji nanoseci stetu Srbiji profitiraju!Karta protiv Srbije igra od 1990.i svi se te karte hvataju..vi gospodjo Prpa mogli ste prvo reci koju rec o zakonu koji je Crnogorska skupstina izglasala…pa koju rec o Milu Djukanovicu…a onda o Crkvi i srpskom nacionalizmu!

      1. Drage nase komsije srbi, zar je moguce da u svemu vidite teorije zavere, zar je moguce da vjerujete da su svi kupljeni ili placeni kad izrazavaju misljenje koje vam nije po volji? Hvala bogu na ovim ljudima i njihovoj hrabristi da javno progovore o problemima u koje je zapalo srpsko drustvo. Problemi se ne resavaju tako sto se uporno o njima cuti i ne prihvata sopstvena odgovornost. Da bi ste dosli do odgovora kako da ozdravi vase drustvo a drzava prosperira morate prihvatiti da imate veliki problem prvo sami sa sobom a onda i sa gotovo svim komsijama , pa cak i sa nama koji smo vam uvijek bili najblizi i u muci i u sreci. Mi smo u Crnoj Gori najzad krenuli sa resavanjem problema koji opterecuje nase drustvo – depolitizacija crkve . Pravoslavna crkva u Crnoj Gori mora biti na usluzi svih gradjana pravoslavne vjere koje god nacije oni bili! Ona mora biti autonomna i lisena spoljnih uticaja. Mora biti reformisana da bi i nama gradjanima 21 vijeka bila bliza a ne vjecna kocnica svakog napretka drustva!

        1. @Herceg Novi

          Vase drustvo optereceuje Milo Djukanovic, to sto je 30 godina na vlasti i sto je izgradio jedan feudalno-mafijaski sistem, sto su on i njegovi preuzeli kontrolu nad svim sto su on i njegovi multimilioneri, sto vas voda zedne oko vode vec trideset godina a vi opet nasedate. To vi resavajte a za crkve cete lako.

        2. @Herceg Novi

          Nema vece politizacije crkve nego kada diktator kao sto je Milo pokusava da nametne svoju „crkvu“ kao i da toj „crkvi“ namakne imovinu. Koliko je Milo namazam i kako su mu izdresirani podanici pokazuju ne samo komentari nego i to da niko vise ne spominje onu korupcionasku aferu sa Knezevicem.

  7. Pa sad, najkraće rečeno, ništa Crnoj Gori ne bi falilo ni da je srpska. Osim možda ovih protesta, jer onda ne bi bilo ni ovog kongenijalnog „zakona o slobodi“ kakav ni na Googlu ne može da se nađe. U stvari, da je malo inteligentnija gospođa Prpa bi sama shvatila da ova njena priča ne može drukčije da se interpretira nego kao potajna želja da neko okupira Srbiju, pa makar to bila i Crna Gora.

  8. Komentatori i g.Branka , sta ce biti kada sve ovo prodje? Dali ce se u crkvama zajedno moliti srbi i crnogorci ili ce se juriti po porti. Prosto je pitanje zelim posten odgovor.

  9. „…težnja da Crna Gora bude srpska, odnosno negiranje crnogorske nacije i države…“
    Ova je bas okrenula durbin naopacke. Nasilno menjanje identiteta jedne etnicke grupe (ovde, srpske) obuhvaceno je popisom genocidnih radnji u dokumentima UN. Onima koji se izjasnjavaju kao crnogorci to pravo niko ne dira. Ali njihovih litija nigde! To znaci da su ateisti a sto opet znaci da crkve ne mogu biti njihove…

  10. Meni nije jasno zašto jedna Hrvatica živi u mrskoj joj Srbiji. Takav ekspert za istoriju bi oberučke bio prihvaćen diljem bivse Jugoslavije, a i šire. Bugarsa, Makedonija, Albanija, Crna Gora, Sarajevski Kanton, Hrvatska, vape za objektivnim istoričarima koji prepoznaju Srbiju kao izvor svih zala na Balkanu.

  11. Ova gospođa nikada Srbiji nije mislila dobro, zaboravlja da je Srbija svim crkvama vratila svoju imovinu pa čak i njenoj katoličkoj.

  12. Ovo je više nepodnošljivo, koliko ove osobe ne podnose sopstveni narod, svi imaju pravo da vole i brane svoju zemlju što je normalan nacionalizam ali naš je nešto poseban, ne sme se ni pomenuti.Ove nas osobe zaista potcenjuju i otužno ih je više slušati a još gore davati im ovoliki prostor.Što ne otvoriše svoji vrli um nad umovima ovi istoričari za nova saznanja iu istoriji, već brane uporno ono što jedino znaju. A dosta više i tog vašeg monopola na znanje o Srebrenici, dajte da čujemo sve koji imaju nešto da kažu.
    Ranije sam drugačije mislila o ovoj gospođi ali ne pada sneg…

  13. Ovu gospodu treba poslati u Hrvatsku pa otuda da dele savete. Sti zive u Srbiji ako im nista ne valja.?

    1. Jos jedan, koji bi sa malo razseljava ljude. Zar se ne secate, da je mnogo vasih razselitelja zavrsilo po zatvorima pre 20 godina? I ocrnili ujedno i ceo narod zbog svojih dela.

  14. Mozda je gospodja Prpa upravu ? Ali , necu se mesati u Crnogorsko stanje . Ali mislim , od kad znam za sebe , a posto sam rodom iz Srbije, da se nama nametalo Jugoslovenstvo , koje smo mi i te kako prihvatili u odnosu na druge republike , i kao najveca republika postovali sva pravila . Ali sta je sad ? Svi traze od nas da postujemo pravila bivse Jugoslavije . To se odnosi na bivse republike , koje imaju svoja prava i nemoze niko da im se mesa . Ako smo se odvojili , vreme je da imamo i mi svoja prava . Istoriske cinjenice , pokazace da li smo mi negde bili neprijatelji ili dobronamerni ljudi , kojima se namece sve .

    1. Srbija postovala sva pravila? U kojem paralelnom svetu vi zivite? Pa ko je uleteo u federalni fond i ukrao 1.6mlrd DM? Ko je prvi sankcije uveo kome? Ko je prvi menjao republicki ustav, narusavajuci federalni i sebe tim cinom bukvalno prvi odcepio od SFRJ? Majko mila, kako vi volite laz, pa to je neverovatno bas!

  15. Kakva zamena teza. Ex-komunisti u CG pokusavaju da naprave “nacionalnu crkvu” i oni koji se protice tome negiraju crnogirsku drzavu. Zamislite da US nacionalizuje Anglikansku ili Roman Catholic Crkvu!

  16. O čemu ova žena priča??? Šta smo mi to uzeli drugima? Na ovim prostorima su u zadnjih 29 god napravljene (izmisljene) nove nacije, novi jezici, nove drzave.. Pišu se neke nove istorije. I sve to na uštrp srba u Srbiji i regionu. I onda Vi nama spočitavate nešto o socijalnoj inteligenciji i kroz to hocete da provučete to da su opet srbi za svr krivi. 30 godina su srbi u C. Gori cutali, pustili da ih omalovažavaju, da im rade sve ono sto sam gore naveo i sad su rekli ne.. Mirno, demokratski protestvuju a vama i to smeta. Ne smeta Vam kada u Francuskoj zaoale pola drzave zbog nekog zakona i sl. a smetaju Vam srbi. Gospođo svi i u svim delovima sveta trebaju da se bore za svoja prava. I u Rusiji i u Kini i u Sad.. I u C. Gori.. Ako Vas bole i smetaju Vam ovi divni protesti u C. Gori probajte to da sakrijete. Bar tokiko se nadam da možete.

    1. Pa i vi pisete neku novu istoriju ocigledno. 30 godina Srbi u CG cute i 30 godina su omalovazavani? Ja bi rekao, da su se dobar deo tih 30 godina za srbstvo borili zajedno sa vama, rame uz rame. Mirne i „demokratske“ metode se u vasem narodu koriste tek posle toga, kad ste dobili po glavi. I izuzev vreme, dok ste imali bas finog i cestitog coveka za predsendika, ali su vam ga ubili. A ni on nije mogao da promeni nista mnogo zbog nekih drugih „demokrata“.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ana Ćurčin, muzičarka

Danas predstavlja pokušaj objektivnosti i relavantnosti prema nekakvoj istini koja bi trebalo da bude jedna vodilja kada je žurnalistika u pitanju.