"Prva dva modela nisu bila ni lepa ni kvalitetna": Kako je Marko iz Zaječara počeo da pravi satove od drveta (FOTO) 1Foto: M. S: / Danas

Marko Aleksić iz Zaječara, godinama od drveta pravi satove. Kaže, “sa njima je započeo zanat, pravi i druge stvari od drveta, ali najveća ljubav su mu ipak bili i ostali, drveni ručni satovi”.

Prema rečima našeg sagovornika, pored drvenih ručnih satova, izrađuje i drvene kutije za satove, ženske drvene torbe, novčanike, češljeve za bradu, a od pre par godina i drvene zidne satove.

“Na ideju da pravim satove od drveta, došao sam pre osam godina. Na internetu sam video kako ljudi prave ručne satove od drveta. Video sam da cena nije mala, a ujedno sam shvatio, da to mogu sam da napravim. Mogu reći da sam samouk pošto mi niko nije pomagao pri izradi”, kaže Marko Aleksić.

Sagovornik Danasa kaže da prva dva modela sata koja je napravio, nisu bila ni lepa ni kvalitetna, ali da se vremenom usavršio.

"Prva dva modela nisu bila ni lepa ni kvalitetna": Kako je Marko iz Zaječara počeo da pravi satove od drveta (FOTO) 2
Foto: M. S. / Danas

“Kada sam treći sat počeo da radim, uhvatio sam, mogu reći – ritam, kako se radi, tako da su vremenom satovi postajali sve bolji i lepši. Godine su prolazile, a ja sam se trudio da radim sve složenije modele. Ni sada ne mogu da kažem da je rad savršen, ali iz dana u dan radim sve bolje i bolje. Samokritičan sam čovek, zato mogu da kažem da ni sada nisam zadovoljan, znam i verujem da mogu bolje”, objašnjava on.

Marko kaže da je za ručne satove nekada koristio drvo od starih burića za vino – hrast, a u poslednje vreme najviše koristi orah.

“Najlakši je za izradu, a na sebi ima lepe šare i boju. Moje mušterije su najviše tražile tamnije satove, zato sam prešao na orah”, kaže naš sagovornik.

"Prva dva modela nisu bila ni lepa ni kvalitetna": Kako je Marko iz Zaječara počeo da pravi satove od drveta (FOTO) 3
Foto: M. S. / Danas

Za izradu jednog ručnog sata, naš sagovornik kaže da su potrebna dva do tri dana neprestanog rada.

“Za jedan sat, kompletan od drveta potrebno mi je par dana. To je celodnevan posao – od jutra do večeri”, kaže Marko.

Što se tiče dugovečnosti drvenih satova, Marko tvrdi, da će trajati dugo, ali da je potrebno da se održavaju.

"Prva dva modela nisu bila ni lepa ni kvalitetna": Kako je Marko iz Zaječara počeo da pravi satove od drveta (FOTO) 4
Foto: M. S. / Danas

“Sat u principu može da traje beskonačno. Glavno je održavanje. Prilikom izrade satove premazujem pastom od pčelinjeg voska i ulja. To su antialergijska sredstva, da ne dođe do iritacije kože prilikom nošenja sata. Važno je da to rade i budući vlasnici sataova, tako da ako to rade, sat će trajati, kao što sam kazao – beskonačno”, tvrdi naš sagovornik.

Što se tiče mehanizma koji ugrađuje u satove, sagovornik Danasa kaže da je to kvarcni mehanizam sa baterijicom.

“Proizvodnja je naravno iz Kine, kao i sve ostalo kod nas. Model mehanizma je SL – 68 koji koristim već duže vreme. Stekao sam poverenje u taj mehanizam, zbog toga samo njega ugrađujem”, kaže on.

"Prva dva modela nisu bila ni lepa ni kvalitetna": Kako je Marko iz Zaječara počeo da pravi satove od drveta (FOTO) 5
Foto: M. S. / Danas

Od svih drvenih stvari ko je napravio, najomiljeniji mu je ručni sat, dok žene najviše vole drvene torbe. Što se cene satova tiče, kreću se od 4.000 do 5.000 dinara, zavisno od modela.

Prema rečima Marka Aleksića, modele pravi kakve mušterije žele, ili ako mu se neki dopadne, ali se trudi, da satovi budu unikat.

Ono što njegove satove definitvno izdvaja od drugih, je to da su potpuno ručne izrade, a to je, kako on kaže, “u ovom poslu najvažnije”. Njegova firma, zvanično postoji godinu i po dana i zove se “Reart”.

"Prva dva modela nisu bila ni lepa ni kvalitetna": Kako je Marko iz Zaječara počeo da pravi satove od drveta (FOTO) 6
Foto: M. S. / Danas

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari