Prva tradicionalna Halal trpeza u Beogradu ističe značaj žene u islamu 1Foto: Aleksandra Pavlović

U svečanoj sali Islamske zajednice Srbije održana je prva tradicionalna Halal trpeza u Beogradu uz promociju kulinarske knjige ,,Sabihina sofra“ autorke Sabihe Dacić, koja ima i svoju kulinarsku emisiju na Kitchen TV, kojom su istaknuti značaj i uloga žene u islamu.

Uz zvuke klavira i miris ukusnih jela koja pripadaju tradicionalnoj Halal trpezi, veliki broj zvanica je na vratima dočekala Sabiha Dacić.

Događaj je otvorio muftija beogradski Mustafa Jusufspahić, koji je pozdravio zvanice među kojima su bili i predstavnici Vlade i Vojske Srbije, ambasadori Turske, Egipta i Indonezije i predstavnici ambasade SAD u Srbiji.

,,Kada je moj rahmetli otac Hamdija došao u Beograd, pa do današnjeg dana, zajedno sa našom jedinicom Bajrakli džamijom preživeli smo razna iskušenja koja su sa sobom nosila vas, naše prijatelje, kao najveće olakšanje“, rekao je muftija u dobrodošlici.

Halal je reč arapskog porekla koje označava sve ono što je muslimanima dozvoljeno, sve što je čisto i lepo. Halal i haram su dve reči koje se prožimaju kroz celi život svakog muslimana u svetu.

,,Ako su količine normalne, jedite i pijte, ali ne preterujte, pa makar i bio halal u preterivanju“, ponovio je muftija Alahove reči.

Halal agencija Srbije u Beogradu postoji 40 godina i jedina je postojala u vreme Jugoslavije. Od nje je i ekonomsku korist imala tadašnja Jugoslavija.

Halal se traži sve više u islamskim zemljama, ali tržište Halala nije samo u islamskom svetu već i u Evropi.

Jusufspahić se osvrnuo i na značaj žene u islamu predstavljajući svoju sestru Munu Jusufspahić koja je magistrirala islamsku teologiju na Al Azhar univerzitetu u Kairu.

,,Današnjim događajem ne zadovoljavamo samo nas već i Gospoda“, rekla je Muna Jusufspahić i naglasila kako je žena bila lišena života i obespravljena pre dolaska islama.

To zlo je bilo rezultat neznanja u vreme paganstva, pre islama: ,,Dolaskom islama, postojanjem Kurana, jasno se zabranjuje ubijanje ženske dece i iskazuje njihovo pravo u islamu. Žena je ulaznica u raj.“

,Najbolji od vas je onaj koji je najbolji prema svojoj supruzi, citirala je hadite koji iskazuju značaj žene u islamu i predstavila Sabihu Dacić, autorku kulinarske knjige ,,Sabihina sofra“.

Autorka je govorila o svojoj baki i majci, koje su, kako kaže, bile nepresušna enciklopedija iako tada nisu bile obrazovane, ali je ona od njih najviše naučila: ,,Htela sam da trud i istinske priče naših nana i mama koje nisu mogle izaći na površinu predstavim kroz svoju emisiju i ovaj kuhar.“

Kada je pristala da snima kulinarsku emisiju na Kitchen TV (do sada je snimila 48 emisija), vodila se rečima svoje bake da ne propusti priliku koja joj se ukaže. Sa sumnjom da neće uspeti jer se ne radi o uobičajenim jelima koja se prave u kulinarskim emisijama, ipak je odlučila da ne odustane.

,,Kada je snimljen prvi serijal i počeo da se prikazuje, počela sam da dobijam poruke od svojih gledalaca. Shvatila sam da ljudi vole ova jela i tradiciju“, rekla je ona.

Tri godine je pisala knjigu skupljajući priče i recepte svojih predaka i tako je nastao njen kuvar ,,Sabihina sofra“. Za nastanak se zahvalila kako Alahu, tako i svojim gledaocima i svima koji su je podržavali.

,,Ovim se prati istinska priča naših voljenih starica pored recepata za jelo“, na kraju je zaključila.

Za budućnost je izrazila želju da se kuvar prevede na druge jezike kako bi i ostali mogli da čitaju i prave jela predaka koji su na nju ostavili svoj uticaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari