"Odbor odradio savršen posao za vlast": Prvanović za Danas nakon usvajanja izveštaja za kampanju u kome se ne pominju neregularnosti na izborima 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS)

Skupštinski Odbor za izbornu kampanju nedavno je i formalno završio svoj mandat usvajanjem Završnog izveštaja u kom se ne pominju gotovo nikakve izborne neregularnosti tokom kampanje za decembarske izbore.

Bez rasprave i to putem mejla, većina članova glasala je za usvajanje gotovo neizmenjenog teksta predloga Izveštaja, koji je bio sporan u više tačaka, o čemu je Danas već pisao.

Brojne primedbe i dokazi o nepravilnostima tokom kampanje, kao i predlog da se izbori proglase neregularnim, koje je podnelo troje članova Odbora delegiranih iz redova opozicionih stranaka, našlo se tek u dodatku Izveštaja, dok o njima nije ni raspravljano.

Jedan od članova Odbora, Slobodan Prvanović, kaže da je Nadzorni odbor delovao istovetno kao većina zarobljenih državnih institucija, koja ne radi u javnom interesu već u korist parcijalnih interesa vladajuće većine, i da je jedina svrha postojanja tog tela bila da “izbegne pominjanje neregularnosti” i potvrdi tvrdnje vlasti.

Zbog toga ona tvrdi da je sada potpuno jasno da odluka o poništavanju izbora zavisi isključivo od Evropskog parlamenta, Komisije i kako će ODIHR-ova kancelarija oceniti tok kampanje i samo glasanje.

Što se Nadzornog odbora tiče, dobili su šta su hteli, odbor je za njih fenomenalno odradio posao, jasan je Prvanović.

Guranje nepravilnosti pod tepih

– Nemam apsolutno nikakvog poverenja u domaće institucije, tužilaštvo se nije oglasilo ni po jednoj od skandaloznih stvari koje su se desile u toku izbora, a rad Odbora je samo potvrdio tu sliku o institucijama u Srbiji. Odbor je služio da gura pod tepih i zataškava šta je rađeno, da ne osuđuje ništa, kako bi na kraju moglo da se kaže da, eto, postoji neko državno telo koje se bavi kampanjom i da je ono reklo da je sve bilo u redu. I oni su prihvatili tu svoju ulogu. U izveštaju nema finalnog zaključka kakav je naš stav i ocene izborne kampanje, što je po meni skandal, navodi naš sagovornik i dodaje da to njih to nije ni interesovalo,niti su pokazali da su “opterećeni” istinom.

– U toku našeg rada se pokazalo da ih činjenice mnogo ne interesuju, a da za zakonske propise uopšte i ne mare. Kada se sve sabere, mislim da je sve što je radio nadzorni odbor bila bruka i sramota, od početka do kraja. Niti smo mi građanima nešto pružili, kao doprinos da izbori budu kvalitetniji, niti je bilo želje i volje da se bavimo zadatkom koji nam je poveren i da ocenimo samu izbornu kampanju, priča svoje utiske Prvanović.

Podsetimo da Odbor od deset članova ima većinu od sedam, koje su delegirale stranke na vlasti i Vlada, dok su tri člana predložena iz redova opozicionih stranaka. Tokom desetak sednica koje je Odbor održao, gotovo sve primedbe troje članova uglavnom su preglasavane bez argumenata.

Laži o novinarima na sednicama

Prvanović je podsetio članove Odbora i da u predloženom Izveštaju stoji neistina, da je novinarima bilo dozvoljeno prisustvovanje sednicama, iako je novinarskim ekipama Danasa i N1 bilo zabranjeno da isprate jednu od rasprava koja se ticala upravo prijave predsednika SNS protiv medija Junajted grupe, za navodno kršenje predizborne tišine.

– Na sednicama se glasalo o 32 predloga za reagovanje koje smo sve nas troje podneli. Od toga su prihvaćena tri, objavljena su saopštenja u kojima je izbegnuto da se konstatuju nepravilnosti i ko su njihovi nosioci. Umesto toga, imala su formu apela svim učesnicima izbora. Odluke su donošene preglasavanjem, bez argumenata, a najveći deo odnosio se na dve teme koje su ključno uticale na neravnopravan položaj učesnika izbora. Jedna je ponašanje predsednika Republike, koji je neometano zloupotrebljavao svoju državnu poziciju da poziva birače da glasaju za SNS listu, a protiv opozicionih lista, navodi Prvanović.

On je sam čak 13 puta ukazivao na funkcionersku kampanju predsednika Republike, i zahtevao da se to ponašanje osudi. A kako kaže, iz Izveštaja je taj deo premešten u dodatak, kao i pravna analiza zašto su ti predlozi odbijeni.

– Još pre mesec dana sam tražio da mi tada već zauzmemo stav da je kampanja bila neregularna i to su tada odbili po principu nisu još završeni izbori, biće ponavljanja na pojedinim glasačkim mestima, pa je kao ostalo kad se sve završi da zauzmemo stav, ali se to nije desilo. Dakle, zaključka nema, a izbori su faktički legitimizovani. Mi nismo rekli ni jednu negativnu reč o izborima osim nas troje u izdvojenom delu, ali to nije stav Odbora kao celine, kaže Prvanović.

Disrkiminacija “Srbije protiv nasilja”

Uz izveštaj objavljeno je i zajedničko mišljenje troje članova, o samom radu Nadzornog odbora i kako oni vide kampanju.

– U delu koji je napisala Jovanka Matić, navedeno je da je Odbor bio neuspešan u ostvarivanju mandata koji mu je poveren zakonom. Nije efikasno iskoristio svoje nadležnosti u zaštiti jednakih prava izbornih listi kandidata tokom izborne kampanje, iako je ovlašćen zakonom da konstatuje i ukaže javnosti na nepravilnosti u postupanju učesnika u izbornom postupku. Zatim, da su decembarski izbori potpuno neregularni u aspektu izborne kampanje. Brojni su primeri da izborne liste nisu imale ravnopravan status u predstavljanu građanima u medijima, ni direktno, putem iznajmljivanja prostorija. Ipak, deo Odbora, članovi koje je birala Vlada i vladajuća koalicija odbacio sve naše predloge za reagovanje, ističe sagovornik Danasa.

On dodaje da je druga okvirna tema bila prezentacija na televizijama sa nacionalnom pokrivenošću i najvećim tabloidnim novinama, koja se odlikovala permanentnim direktnim favorizovanjem vladajuće stranke i grubom diskriminacijom opozicionih, posebno “Srbije protiv nasilja”.

– Da je Odbor radio kako treba, možda je mogao nešto da doprinese. Ovako je katastrofalno zakazao, kao i RIK, REM, tužilaštvo ne postoji odavno, sudovi koji su bili do sada angažovani ništa nisu uradili. Videćemo šta će reći Vrhovni sud, ali će se to verovatno rastegnuti na godinu dana. Zato je sad jedino preostalo da iz EU dođe zahtev režimu da izbori moraju da se ponište, odnosno da ih smatraju nelegitimnom vlašću, sa kojom neće da razgovaraju ni po kom pitanju. Verujem da će ODIHR-ov biti još negativniji nego onaj preliminarni, jer će biti dodatnih dokaza o prekrajanju izborne volje građana, na stotine njih. Mislim da će onda Evropska komisija ili OEBS tražiti zvanično da se ponište izbori. Po meni je to jedini put ka ispravljanju ovoga što je urađeno, kaže Prvanović.

Pritisak iz Evrope i domaća propaganda
Nije nemoguće da, posle značajnog pritiska iz Evrope budu poništeni izbori, ali da je jasno da će se vlast opirati do poslednje sekunde, tvrdi Prvanović. “Iako predsednik govori – ma kakvi stranci, kakve neregularnosti – to je samo zataškavanje pred domaćom javnošću. Ali, setimo se kako je pre nekoliko meseci govorio ‘ne damo tablice’, a šta se posle desilo. Znači, njegova reč ne vredi mnogo, to je čista propaganda. Ako bude zahtevano i ako bude veliki pritisak, i ako vide da nemaju kuda, naravno da će morati da ponište izbore. A dotle će naravno njegova propagandna mašinerija da priča sve i svašta.”

Moguća krivična odgovornost
– Članovi Odbora su se i te kako ogrešili o zakon. U Krivičnom zakoniku piše da je “nesavesno vršenje poslova nadzora kažnjivo zatvorom od tri do pet godina”. Drugo, kada postoji organizovana grupa koja pribavlja nekome korist, i to je kažnjivo zatvorskom kaznom. S obzirom da se putem izbora stiče korist, članovi Nadzornog odbora mogu krivično da odgovaraju, objašnjava Prvanović, ali nema mnogo nade u pravosuđe, jer kaže da, i ako se njihov nesavesni rad prijavi, tužilaštvo verovatno neće reagovati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari