Skupština se proglasila nenadležnom u odlučivanju da li su Danas, N1 i Nova prekršili izbornu tišinu 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Nadzorni odbor za izbornu kampanju iznenađujuće je jednoglasno izglasao da prijavu predsednika SNS Miloša Vučevića o navodnom kršenju izborne tišine u medijima Junajted grupe, usmeri na druge institucije, mada se nije eksplicitno izjasnio nenadležnim, saznaje Danas.

Odbor će poslati odgovor Vučeviću u kome će mu poručiti da prijavu pošalje drugim nadležnim organima.

Ovakva odluka je bila iznenađenje, s obzirom da je član Odbora Slobodan Prvanović prethodno u izjavi za medije izneo strah da će članovi Odbora gotovo izvesno izglasati da su mediji Junajted grupe prekršili izbornu tisinu, s obzirom da članovi koje je delegirala vlast imaju većinu sedam prema tri člana koji dolaze iz opozicionih stranaka.

Prvanović je rekao da je rasprava bila žučna, i preneo atmosferu sa sastanka.

– Te izjave i naslovne strane koje su naveli zapravo predstavljaju kao poziv na glasanje za ili protiv neke liste. Naravno, to se nije desilo, vaši mediji su pozivali na glasanje, a sada se to tumači na Odboru kao kršenje izborne tišine i da je bilo navijačkog tona protiv liste SNS. Naravno, niko ranije nije hteo da se bavi tumačenjem zakona, već da se on primenjuje doslovno, eksplicitno, a sada su ipak za to da se tumači, rekao je Prvanović.

On je podsetio da je čak 12 puta pokretao pitanje funkcionerske kampanje, a da su tada odgovori bili da Vučić nije na list, ili da se Odbor nebavi takvim pitanjima.Sada je priča da treba da se itekako bavimo opštim nadzorom, dok je ranije bio argument da Odbor to ne treba da radi.

Tri člana Odbora pokušala su da ospore pritužbu SNS.

– Ja sam se pozvao na njihove argumente kojima su odbacivali moje pritužbe protiv predsednika republike i tražio iste aršine i doslednost. Međutim, oni su promenili pristup. Kolega Dragan Vučinić delegiran od koalicijeije Nada je podneo predlog da se mi najpre izjasnimo da li smo nadležni za to, s obzirom da se tiče kako štampanih medija i portala, tako i televizija koje su kablovske, a ne medija koji su eksplicitno navedeni kao naša nadležnost. Jovanka Matić, koju je delegirala DS,  napisala je opsežan elaborat gde je taksativno osporavala sve navode u prijavi, ispričao je pre glasanja Prvanović.

On je prethodno izneo moguće ishode procesa, ukoliko Odbor podrži Vučevićevu žalbu.

– Mislim da će na osnovu stava Odbora, a u skladu a članom 40. Zakona o elektronskim medijiima, SNS da se obrati REM-u sa zahtevom da sankcioniše pomenute medije, jer bi Odbor faktički dao sertifikat da je od strane vaših medija prekršen zakon, koji bi oni posle koristili protiv vas.To je jedan od koraka u unapred osmišljenom procesu, gde je naša odluka deklarativna, ali bi bila korišćena pred drugim telima i organima koji i te kako mogu da pokrenu neke sankcije – istakao je Prvanović.

On je ponovio da će insistirati i na tome da se raspravlja i o onim medijima koji su zaista kršili izbornu tišinu.

Podsetimo, Srpska napredna stranka, odnosno njen predsednik Miloš Vučević, koji je potpisnik dokumenta, žalio se Nadzornom odboru za izborna pitanja Skupštine Srbije optužujući medije Junajted grupe da su kršili izbornu tišinu.

U obimnom dokumentu Vučević je naveo nekoliko primera navodnog prekršaja, naslovne strane novina Nova i Danas, emisiju Ivana Ivanovića na TV Novoj, kao i članke na portalima N1 i Danas o Draganu Bjelogrliću.

U dokumentu koji je datiran na 4. januar, posle detaljnog objašnjenja šta je to predizborna tišina i objašnjenja pravnog okvira za ovakvo postupanje SNS, Vučević prvo podseća da su prema zakonu za kršenje izborne tišine predviđene novčane kazne u 50.000 do 150.000 dinara, dok su za fizička lica kazne predviđene od 10.000 do 40.000 dinara.

SNS-u je najpre zasmetala naslovnica Danasa 15. i 16. decembra na kojima je, kako navodi, Aleksandar Vučić kao nosilac liste SNS predstavljen u negativnom tonu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari