Prvi dan protesta advokata: Skoro sva suđenja odložena 1Foto: BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/DS

Pravosuđe u Beogradu danas je bilo blokirano, pošto je najveći broj advokata poštovao odluku o obustavi rada i nije zastupao klijente pred sudom i drugim državnim organima.

Dobru ilustraciju uspešnosti blokade dao nam je izvor iz Višeg suda u Beogradu koji je naveo da u krivičnom odeljenju nije održan nijedan glavni pretres. Naš izvor, ipak, primećuje i jednu rupu u obustavi – naime, više advokata je u pritvorskim predmetima dalo zameničko punomoćje advokatima van Beograda, tako da su mogli da postupaju.

Da je bilo pojedinaca koji su kršili obustavu potvrđuje i Miroslav Živković, jedan od advokata koji se najglasnije zalagao za obustavu.

– Uglavnom se poštuje obustava, za sada nismo imali nikakvih informacija da se krši u većoj meri. Postoje pojedinci koji su i najavili da neće poštovati obustavu, ali tu se uglavnom radi o stranački opredeljenim advokatima tako da smo to i očekivali. Njima svakako preti discipinska odgovornost, a imajući u vidu da se radi o težoj povredi discipline, moguće je i izbacivanje iz imenika, kaže Živković ističući da prema njegovoj proceni manje od dva odsto advokata ne poštuje obustavu.

Podsetimo, skupština Advokatske komore Beograda donela je odluku da stupi u obustavu rada tražeći povlačenje iz procedure nacrt izmena Zakona o parničnom postupku, ukidanje stava Vrhovnog kasacionog suda o troškovima obrade kredita i zamrzavanje poreske obaveze za mlade advokate.

Disciplinska tužiteljka Advokatske komore Beograda Biljana Kajganić navodi da u toku jučerašnjeg dana nije proveravala da li su podnošene diciplinske prijave za kršenje obustave.

– Tek od ponedeljka ću moći da vidim da li su podnošene prijave. Našli smo se u vrlo kompleksnoj situaciji u kojoj komora nije bez odgovornosti. Komora se uporno nije bavila pitanjem bankarskih sporova i činjenice da su pojedini advokati kupovali predmete, a posle angažovali druge advokate da im za 500 ili 1000 dinara postupaju u tim predmetima. To su sve nezakonitosti kojima se nismo bavili, a morali smo. Međutim, s druge strane, apsolutno razumem odluku da se stupi u obustavu, jer je stav Vrhovnog kasacionog suda skandalozan. Ja sam odlazila na proteste zbog tog stava, iako lično nemam nijedan takav predmet. Sud kojem je obaveza da štiti pravni poredak ga je svojim postupkom ugrozio. Tako da razumem obustavu, ali isto tako razumem i da obustava veliki broj advokata egzistencijalno ugrožava. To je vrlo komplikovana situacija, navodi Kajganić.

Odluka da se stupi u obustavu trenutno je na snazi samo u Beogradu. Naime, skupština Advokatske komore Srbije, krovne organizacije koja okuplja sve regionalne komore nedavno je odbacila predlog da se ide u obustavu na nivou zemlje. Stoga su advokati koji se zalažu za obustavu krenuli sa lokala, nadajući se da će i druge regionalne komore da im se pridruže. Sledeća regionalna komora koja treba da donese odluku je Advokatska komora Šapca koja za danas ima zakazanu sednicu skupštine.

Predsednik AK Šapca Vladan Mijailović navodi da ne može unapred da kaže šta će skupština da odluči.

– Ta tačka je uvrštena u dnevni red i o njoj će se diskutovati. Ukrštaće se argumenti za i protiv, pa će većina doneti odluku. To je živa stvar i ne može se unapred pogoditi, kaže Mijailović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari