Prvi korak ka početku rekonstrukcije „Zgrade Štedionice” u Valjevu 1Foto: Đorđe Đoković

Gradska uprava grada Valjeva raspisala je javnu nabavku za izradu tehničke dokumentacije za potrebe završetka radova na rekonstrukciji objekta „Zgrada Štedionice” na Desankinom vencu, piše portal Kolubarske.rs.

Procenjena vrednost ove javne nabavke je 833.333 dinara, a rok za podnošenje ponuda je 27. decembar.

To je, nakon usvajanja Odluke o određivanju namene objekta na Desankinom vencu, prvi korak ka realizaciji namere gradske vlasti da napušteno i ruinirano zdanje, u kome su do pre šest godina bili Radio Valjevo i list Napred, bude Gradska kuća

U projektnom zadatku javne nabavke za izradu tehničke dokumentacije za potrebe završetka radova na rekonstrukciji objekta, navedeno je da je zgrada Štedionice podignuta 1906. godine. Proglašena je za nepokretno kulturno dobro 10. septembra 1985. godine Odlukom Skupštine opštine Valjevo.

Građena je po projektu ineženjera Čedomira Gagića i Leonida Zisića od 18. septembra 1903. do 2. januara 1906. godine. Finansirali su je nekadašnji akcionari prvog Novčanog zavoda u Srbiji van Beograda, osnovanog 1871. godine.

U njoj je posle 1945. godine, bila smeštena Valjevska opština, da bi 1967. godine bila data na korišćenje Radio Valjevu i listu Napred.

Nakon stogodišnjeg postojanja i korišćenja objekta, koji je bio u relativno lošem stanju, grad Valjevo je, u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji, 2016. godine pribavio potrebnu tehničku dokumentaciju za njegovu rekonstrukciju, adaptaciju i promenu namene tavanskog prostora u administrativni. Radovi su otpočeli 2017. godine, ali nisu završeni.

Zavod za zaštitu spomenika kulture je 2020. godine uradio detaljan izveštaj o stanju objekta. U Izveštaju je, pored ostalog, navedeno da nakon što su započeti radovi na rekonstrukciji, adaptaciji i promeni namene prostora u administrativni koji su se izvodili par meseci – objekat je ostao napušten i otvoren par godina – dostupan svima, podsećaju Kolubarske.

U zaključku je navedeno da je „objekat veoma devastiran i ugrožen, statički je nebezbedan za korišćenje jer je statička stabilnost konstrukcije oštećena započetim, a nedovršenim građevinskim radovima na adaptaciji i rekonstrukciji. Neophodno je u hitnom postupku preduzeti mere statičke sanacije i obezbeđenja objekta od mogućeg urušavanja i daljih devastacionih procesa koji su ozbiljno narušili izgled ovog kulturnog dobra”.

U zapisniku o inspekcijskom nadzoru Građevinske inspekcije od 28. decembra2020. godine, navedeno je, pored ostalog, da je potreba za završetkom radova na rekonstrukciji objekta urgentna, jer je objekat u zatečenom stanju konstruktivno nestabilan i njegovo dalje propadanje i devastiranje treba zaustaviti, izradom odgovarajuće tehničke dokumentacije.

Prvi korak ka početku rekonstrukcije „Zgrade Štedionice” u Valjevu 2
Foto: Đorđe Đoković

Na osnovu pribavljene tehničke dokumentacije koja je predmet ove javne nabavke će se ishodovati izmenjeni:

– Lokacijski uslovi sa tehničkim uslovima IJO

– Rešenje o izvođenju radova po članu 145. Zakona o planiranju i izgradnji

– Potvrda o prijavi za izvođenje radova na osnovu kojih će se pristupiti izradi svih radova koji su potrebni za završetak objekta.

Kolubarske podsećaju da su odbornici Skupštine grada usvojili Odluku o određivanju namene objekta u Ulici vojvode Mišića broj 21 i pristupanju rekonstrukciji i adaptaciji objekta.

„Planiranom rekonstrukcijom i adaptacijom, pored prostorija za potrebe organa Grada, formirao bi se multifunkcionalni prostor koji bi se koristio za protokolarne prijeme, sastanke na najvišem nivou, gradske svečanosti, različite kulturne, obrazovne, naučne i druge sadržaje, književne večeri, tribine, promocije, predavanja, izložbe i slične namene”, navedeno je u obrazloženju Odluke, pišu Nezavisne internet novine Kolubarskog okruga.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari