Sanja Ćaldović, učenica četvrtog razreda Škole za osnovno muzičko obrazovanje Petar Konjović iz Užica, postigla je veliki uspeh na Internacionalnom takmičenju mladih muzičara, koje je prošle sedmice održano u italijanskom gradu Barlete, kod Barija. U izuzetno jakoj konkurenciji, koja je samo u kategoriji pijanista okupila oko 300, a u njenoj C- kategoriji tridesetak mladih takmičara iz Italije, Kine, Rusije, Švajcarske, Francuske, Rumunije i drugih zemalja, osvojila je ukupno 97 bodova i prvo mesto.

Sanja Ćaldović, učenica četvrtog razreda Škole za osnovno muzičko obrazovanje Petar Konjović iz Užica, postigla je veliki uspeh na Internacionalnom takmičenju mladih muzičara, koje je prošle sedmice održano u italijanskom gradu Barlete, kod Barija. U izuzetno jakoj konkurenciji, koja je samo u kategoriji pijanista okupila oko 300, a u njenoj C- kategoriji tridesetak mladih takmičara iz Italije, Kine, Rusije, Švajcarske, Francuske, Rumunije i drugih zemalja, osvojila je ukupno 97 bodova i prvo mesto. To je i najveći uspeh koji je ova škola postigla za trideset godina postojanja, a zasluge za to pripadaju i Dragani Jovanović, Sanjinoj profesorki klavira.
Sanja je na takmičenju svirala Baha, Mocarta, a njeno izvođenje Šumanovih Dečjih scena proglašeno je za najromantičnije izvođenje na takmičenju u mlađoj kategoriji. Pored nje iz Srbije se takmičila i Elena Šever iz Beograda.

Prijem za Sanju

Predsednik opštine Tihomir Petković priredio je prijem za Sanju i njenu profesorku, ali i za ostale učenike muzičke škole, koji su osvojili vredne nagrade na prethodnim takmičenjima i uručio im prigodne poklone. Prema rečima direktorke Gordane Lazić, školu pohađaju 142 učenika, koji su na takmičenjima tokom ove školske godine osvojili ukupno 57 nagrada. – Užice je još jednom dokazalo da u oblasti kulture i školstva poseduje izuzetne talente, koji svojim rezultatima doprinose afirmaciji grada – poručio je Petković čestitajući učenicima i njihovim profesorima na velikom uspehu.

– Nisam mogla da poverujem kada sam saznala da ću ići u Italiju, jer je sve izgledalo tako nestvarno. Kako se takmičenje bližilo bila sam veoma uzbuđena i imala tremu – kaže Sanja i dodaje da nije mogla da poveruje kada je zvanični spiker izgovorio da je osvojila prvo mesto.
– Nagrada mi mnogo znači, kao i samo takmičenje, jer sam želela da se uporedim sa decom iz drugih zemalja. To je još jedan razlog da nastavim školovanje u Srednjoj muzičkoj školi, koja će u septembru biti otvorena u Užicu, a kasnije, možda ću upisati muzičku akademiju u Beogradu ili Kragujevcu – navodi Sanja, koja je odlična učenica šestog razreda Osnovne škole Stari grad, i ističe da joj je ova nagrada dodatno ulila samopouzdanje.
Navodeći da je sa Sanjom u Italiju otišla sa velikom tremom, profesoka Dragana Jovanović kaže da se ipak nije nadala prvoj nagradi.
– Informacije o takmičenju imali smo sa Interneta i od nekih kolega iz Beograda, koji su to već prošli, ali to nije dovoljno dok sami sve to ne osetite i ne uporedite se sa drugima. Ja sam prezadovoljna uspehom – kaže profesorka Jovanović, zahvaljujući se užičkoj opštini na finansijskoj podršci.
– Sanja je izuzetno talentovana i to primećuju svi gde god se takmiči i nadam se da će nastaviti muzičko obrazovanje – navodi profesorka klavira Dragana Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari