PSG osudio fašističke simbole na jevrejskom groblju: Govor mržnje više nije incident već pojava koju vlast toleriše 1Ilustracija foto FoNet/Jevrejska opština Beograd

Pokret slobodnih građana najoštrije je osudio iscrtavanje antisemitskih i fašističkih simbola na Sefardskom jevrejskom groblju u Beogradu, dodajući da je to još samo jedan u nizu izliva govora mržnje koji se sada ne mogu posmatrati kao incident, već kao pojava koju vlast toleriše i podstiče, a nadležni organi ignorišu.

„Samo dva dana nakon obeležavanja Dana sećanja na Holokaust, svedoci smo antisemitskog napada na jedno od glavnih jevrejskih groblja u Beogradu, a ono što posebno zabrinjava jeste da je ovo drugi napad na isto groblje u poslednjih godinu dana, kada je sekira bačena kroz jednu od zgrada u okviru objekta. Ovog puta na udaru istih grupa su bili Jevreji, juče je bila LGBT zajednica, a već sutra će biti Romi i Albanci, u matrici mržnje koja će na kraju dovesti do ozbiljnih posledica i žrtava.“ rekao je narodni poslanik i član predsedništva PSG Natan Albahari.

„Napadi koji se dešavaju svakodnevno krajnje su uznemirujući za celu jevrejsku zajednicu u Srbiji, kao i druge zajednice koje su pod napadima istih grupa, i pozivam nadležne da se odmah pozabave ovim govorom mržnje. Napadi iz mržnje ne mogu ostati nerešeni i vlast je dužna da uveri manjinske zajednice da će se ovim pitanjem sistematski baviti i garantovati bezbednost pre nego što dođe do progona i fizičkog napada.“ zaključio je Albahari.

Podsetimo, na Sefardskom jevrejskom groblju u Beogradu osvanuli su antisemitski grafiti i simboli.

Prema nezvaničnim informacijama, radi se o činu ultradesničarske grupe navijača jednog beogradskog fudbalskog kluba, navodi se u saopštenju Jevrejske opštine Beograd.

„Kako su se antisemitski napadi sa tragičnim ishodima desili tokom vikenda u Izraelu i uopšte je registrovano da je antisemitizam u svetu u porastu, molimo vas da obratite posebnu pažnju u dolasku do objekata Jevrejske opštine Beograd (sedište JOB, sinagoga Sukat Šalom, jevrejsko groblje i Jevrejski kulturni centar). Takođe vas molimo da, ako primetite nešto čudno, da vas neko prati ili imate saznanja bilo koje vrste, da se našoj zajednici ili nekom od njenih članova planira ili nanosi nešto nažao, obavestite JOB na telefon 060/559-5572 ili se obratite najbližoj stanici policije“, istaknuto je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari