Vandalizovana zgrada Jevrejskog groblja i ubačena sekira 1Sekira u zgradi Jevrejskog groblja

Predsednik Evropske jevrejske asocijacije, rabin Menahem Margolin poslao je dopis ministru unutrašnjih poslova Aleksandru Vulinu zbog vandalizovanja zgrade Jevrejskog groblja u Ruzveltovoj ulici u Beogradu, nadajući se hitnoj reakciji policije.

U dopisu se naglašava da je jevrejska zajednica u Srbiji uznemirena nakon ovog napada, strahujući za bezbednost drugih jevrejskih objekata koje posećuju.

“Ministre, skromno molim hitnu reakciju, kao i jasnu osudu od strane Vlade Srbije kako antisemiti odgovorni za ovaj napad ne bi stekli uverenje da je otvorena sezona lova na sve jevrejske objekte u vašoj velikoj zemlji”, navodi se u dopisu.

Danilo Medić, član Upravnog odbora Evropske jevrejske asocijacije u kratkoj izjavi za Danas navodi da su pripadnici jevrejske zajednice uvek predstavljali neku vrstu “kanarinca u rudniku” upozoravajući na nadolazeću nesreću. U tom smislu, dodaje on, incident koji se dogodio u sredu uveče predstavlja upozorenje za društvo u celini.

U sredu uveče i dalje nepoznati napadači su razbili stakla na zgradi Jevrejskog groblja u Ruzveltovoj ulici u Beogradu i u samu zgradu su ubacili sekiru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari