PSG povodom Dana borbe protiv rake dojke: Zdravstveni sistem ne funkcioniše 1foto: Pokret slobodnih građana

Članica Pokreta slobodnih građana (PSG) Jelena Banjac je danas saopštila da je Srbija po učestalosti obolelih žena od raka dojke u proseku Evrope, ali je prva po smrtnosti i ocenila da je „jasno da zdravstveni sistem ne funkcioniše, a sistematski pregledi nisu dovoljno promovisani“.

Na Nacionalni dan borbe protiv raka dojke Banjac je rekla da bi „ministarka (zdravlja) Danica Grujičić trebalo da se bavi time zašto nam žene nisu pokrivene preventivnim pregledima i zašto smo prvi po smrtnosti od raka dojke u Evropi, a ne, kako ona navodi, lažnim listama čekanja na operacije“ – prenela je PSG.

Rak dojke je najčešći maligni tumor i u Srbiji se godišnje ta dijagnoza potvrdi kod čak pet hiljada žena, kazala je Banjac.

Navela je da je izveštaju Državne revizorske institucije pokazao da organizovanim skriningom karcinoma dojke nije obuhvaćeno 75 odsto žena.

„To što smo prvi po smrtnosti od ove bolesti kao i ovako mali procenat pregledanih žena jasno pokazuju stanje u zdravstvenom sistemu i odnos vlasti prema zdravlju žena“, kazala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari