PSG pozvao građane da sutra glasaju protiv ustavnih promena 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS

Pokret slobodnih građana pozvao je građane Srbije da na sutrašnjem referendumu glasaju protiv predloženih ustavnih promena u oblasti pravosuđa, a osnovni razlog za ovakav stav nalazi se u ukupnim okolnostima u kojima se organizuje glasanje.

Predlog Akta o promeni Ustava Srbije, Predlog Ustavnog zakona za sprovođenje Akta, kao i Predlog odluke o raspisivanju referenduma formulisao je i izglasao nelegitiman i suštinski jednopartijski parlament, navodi PSG.

U atmosferi u kojoj se društvo trenutno nalazi, nema uslova za otvorenu javnu raspravu. Mediji sa nacionalnom frekvencijom su u poslednih nekoliko godina zatvoreni za bilo kakvu stručnu i argumentovanu debatu, dodaje se u saopštenju.

U takvim okolnostima, predložene promene, koje se tiču drugačijeg modela izbora sudija i tužilaca, neće doprineti nezavisnosti pravosuđa, niti će ostvariti bilo kakav stvaran pozitivan efekat u budućem periodu, tvrdi PSG.

Srbiji nije potrebna ovakva izmena Ustava, već temeljna i sveobuhvatna reforma najvišeg pravnog akta, nakon koje će taj dokument predstavljati okvir za izgradnju građanskog, demokratskog i evropskog društva, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari