Psi lutalice su ove zime česti gosti prodavnica i kafića u Nišu: Tužno je da ih gledate kako se tresu dok je napolju debeli minus 1Foto: Vesna Torović

Ove zime nije retkost da psi lutalice spavaju tokom ledenih dana u pojedinim tržnim centrima, prodavnicama i kafićima u Nišu. Psi bez vlasnika tako makar na kratko nalaze spas od hladnoće u toplim prodavnicama i kafićima.

„Mama, mama vidi kuca tu spava“, razdragano je maleni dečak pozivao majku da joj pokaže psa koji je spavao u jednom prodavnici popularne marke ženske garderobe. Omanja crno bela kuca je mirno dremala pored okruglog stalka za garderobu.

Pas se uopšte nije uznemirio jer, očigledno zna, da mu je ta prodavnica utočište iz kojeg ga niko neće terati. Dodatak je uživanje dok ga dečakova ruka miluje. Malo dalje na crvenom tepihu ispred jelke spavala su dva psa. Jedan od radnika obezbeđenja ih je povremeno milovao.

Psi lutalice su ove zime česti gosti prodavnica i kafića u Nišu: Tužno je da ih gledate kako se tresu dok je napolju debeli minus 2
Foto: Vesna Torović

Ove scene se nisu dešavale negde u inostranstvu već u „Delta planet“ centru u Nišu. U ovom šoping molu psi lutalice su česti gosti, koji dolaze da se ugreju i spasu od snega i leda. Bojana Ivanović, marketing menadžerka ovog centra, kaže da su dozvolili psima bez vlasnika da ulaze jer im je bilo žao da se smrzavaju.

– Tužno je da ih gledate kako se tresu kad je napolju temperatura u debelom minusu. Nas u tome podržava veliki broj zaposlenih jer ih dosta njih hrani – kaže ona.

Dokaz da čine pravu stvar je i mnoštvo fotografija pasa lutalica koji dremaju u „Delta planetu“ koje Nišlije postavljaju na društvenim mrežama.

– Zaista su prepune mreže fotki pasa kako leže na garniturama u kafićima, kako leškare u hodnicima, u buticima, na prostirkama… Srećni smo što su naši posetioci odobrili ovaj naš potez – napominje menadžerka.

Ona, međutim, kaže da ne odobravaju baš svi kupci to da psi bez vlasnika ulaze u centar.

Psi lutalice su ove zime česti gosti prodavnica i kafića u Nišu: Tužno je da ih gledate kako se tresu dok je napolju debeli minus 3
Foto: Vesna Torović

– Neki kupci baš negativno reaguju, posebno kad se radi o većim psima. To je razlog što smo odlučili da postavimo kućice za pse lutalice. Imaće tu i posude za hranu i vodu. Dosta ljudi hrani pse kod ulaza, a to nije baš dobro – kaže Ivanović.

Ona podseća da je ovaj tržni centar pet frendli za vlasničke pse, ali za lakše od osam kilograma i niže od 40 centimetara.

I u jednom poznatoj drogeriji u srcu Niša mušterije stalno mogu da vide pse kako se greju.

– Puštamo ih da se malo ugreju i nahranimo ih. Jedan od njih me svako jutro čeka ispred ulaza. Prvo njega moram da nahranim tek onda da otvorim radnju – kaže jedna od prodavačica.

Dosta kafića u Nišu ne zabranjuje ulaz psima bez vlasnika, posebno kad je mnogo hladno. Jedan od takvih kafea je „Vespa“, jer u njemu već tri godine živi pas Senka.

– Došla je, bilo je lepo vreme i stalno je sedela u bašti. Onda smo je usvojili. Sad je ovo njen dom – priča Dejan Tonić, vlasnik kafića.

Psi lutalice su ove zime česti gosti prodavnica i kafića u Nišu: Tužno je da ih gledate kako se tresu dok je napolju debeli minus 4
Foto: Vesna Torović

Senka ima svoj krevet, svoju posudu za hranu i vodu u ovom kafiću. Ima i ljude, goste kafića koji je vole i donose joj poslastice.

– Ovo je sad naš pas, postala je naša maskota. Dali smo joj ime Senka jer juri svoju senku. Odabrala je naš kafić za svoj dom. Inače, imala je svoju kuću i vlasnicu, ali posle njene smrti nije htela da ostane tamo – zaključuje Tonić.

Više tekstova iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari