Određene tehnike ponižavanja i mentalnih manipulacija, za koje se pretpostavlja da su ih koristile američke snage u zatvorima u Iraku i na Kubi, ostavljaju posledice kao i fizičko mučenje, saopšteno je juče u SAD. Britanski naučnici su sproveli studiju, objavljenu u Vašingtonu, nad grupom od 279 žrtava mučenja.

Određene tehnike ponižavanja i mentalnih manipulacija, za koje se pretpostavlja da su ih koristile američke snage u zatvorima u Iraku i na Kubi, ostavljaju posledice kao i fizičko mučenje, saopšteno je juče u SAD. Britanski naučnici su sproveli studiju, objavljenu u Vašingtonu, nad grupom od 279 žrtava mučenja. Naučnici su od 2000. do 2002. godine ispitali žrtve, pretežno muškarce od oko 40 godina, o emocionalnim i fizičkim traumuma tokom rata. Jedna trećina njih je rekla da je imala traumu jednom u životu posle fizičkog ili psihološkog mučenja, a 55 odsto ispitanih je reklo da ta trauma i dalje traje, rekao je autor studije Metin Basoglu iz londonskog Kings Koledža .
Psihološki poremećaji i depresije su česte i ponekad trajne kod onih koji su bili žrtve fizičkog, ali i psihološkog mučenja, navodi se u studiji. Studija je objavljena u trenutku kada su SAD optužene da su njeni vojnici sprovodili tehnike mučenja tokom ispitivanja u zatvorima u Iraku, Avganistanu i na Kubi. Vlada SAD je demantovala upotrebu mučenja, ali je priznala da je koristila „alternativne tehnike“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari