Psiholozi traže izvinjenje ministra kulture 1Foto: FoNet/ Vlada Srbije Slobodan Miljevic

Grupa nastavnika i saradnika Odseka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i Odeljenja za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, najoštrije je osudila neprimereno saopštenje Ministarstva kulture i informisanja koje je upućeno javnosti kao odgovor na peticiju stručnjaka iz oblasti mentalnog zdravlja.

Oni su juče zatražili izvinjenje ministra kulture Vladana Vukosavljevića i izrazili očekivanje da će „pisac (ili pisci) saopštenja snositi moralne, ali i zakonske sankcije, pošto bi jedino tako Ministarstvo, donekle, ispravilo ogromnu nepravdu koje je ovim saopštenjem načinilo celokupnoj zajednici koja se bori za prevenciju i očuvanje mentalnog zdravlja“.

Podsetimo, grupa psihologa, psihijatara, psihoterapeuta i drugih radnika u oblasti mentalnog zdravlja pozvala je 16. oktobra kolege da potpišu peticiju u znak protesta zbog saopštenja Ministarstva kulture Srbije povodom dešavanja na izložbi u Staroj kapetaniji, ocenjujući da se u njemu iznose neprimereni komentari koji se tiču „stanja svesti“ umetnika čiji radovi su bili meta napada.

Stručnjaci koji se bave mentalnim zdravljem su ocenili da ministar kulture i javni službenici iz tog ministarstva nemaju nikakve profesionalne kompetencije da procenjuju bilo čije stanje i kvalitet svesti i duha i napomenuli da se takvim istupima čini ogromna šteta i stigma osobama koji žive sa mentalnim teškoćama.

Na apel ovih stručnjaka je reagovalo Ministarstvo kulture koje je pitalo potpisnike kako se nazivaju „eksplicitni prikazi kasapljenja dečijih tela“ i „da li je redovno stanje uravnoteženog duha da o takvim prizorima mašta ili ih crta na papiru“, te da li bi te crteže prikazivali svojoj deci i držali ih u svojim stanovima i radni prostorijama.

– M smo osećali potrebu da kao nastavnici naših bivših studenata, a sada kolega, reagujemo na saopštenje Ministarstva kulture kojim ono te ljude vređa i lično i profesionalno. Potpisnici apela, koji je odgovor na ranije saopštenje Ministarstva u kome se govori o „devijaciji svesti“ i „podzemlju ljudskog duha“, su s pravom ukazali na način komunikacije koji je neprihvatljiv u javnom diskursu i da se time dodatno stigmatizuju osobe sa mentalnim poteškoćama, koje su i inače stigmatizovane u društvu – kaže za Danas Vladimir Mihić, profesor na Odseku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i jedan od potpisnika jučerašnjeg saopštenja.

On kaže da se potpisnici peticije nisu bavili umetničkim aspektom same izložbe.

– Ni mi, ni naše kolege nismo komentarisali izložbu, da li je ona trebalo da bude održana, kakvi su crteži…Potpisnici peticije su s pravom reagovali na neprimereno etiketiranje samih umetnika i korišćenje termina koji, potencijalno, mogu da izazovu dodatnu stigmatizaciju osoba koje žive sa mentalnim teškoćama – navodi Mihić.

Vređanje struke

„Poštujući pravo svakog člana demokratskog društva da ima drugačije mišljenje, ukazujemo da je i u slučaju neslaganja sa stavovima druge strane neophodno koristiti civilizovan rečnik, pogotovo kada je u pitanju državna institucija. Paradoksalno u celoj situaciji jeste da upravo Ministarstvo koje treba da rukovodi kulturom u našoj državi, u svom neobično brzom odgovoru na apel naših koleginica i kolega, na najprizemniji način vređa aktere društvenog života sa čijim se stručnim stavom ne slaže. Nipodaštavanjem njihovih titula, obrazovanja, edukacija i celokupnih ličnosti, a uz to ni za pedalj ne odustajući od terminologije primerene nekim davno prošlim vremenima, Ministarstvo govori mnogo više o svom načinu rada i komunikacije sa javnošću, nego o našim dragim studentima, kolegama i nastavnicima“, navodi se u saopštenju nastavnika i saradnika Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i Beogradu, koje su potpisali Zdenka Novović, Ljiljana Mihić, Marija Zotović Kostić, Ivana Mihić, Boris Popov, Vladimir Mihić, Jelena Matanović, Bojana Bodroža, Marina Oros, Dragan Popadić, Slobodan Marković, Goran Opačić, Iris Žeželj, Zoran Pavlović, Oliver Tošković, Biljana Stanković i Kaja Damnjanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari