PU: Uhapšeno 25 osoba koje se sumnjiče da su oštetile budžet Srbije za 246 miliona dinara 1Foto: MUP

Poreska uprava Srbije objavila je danas da je uhapšeno 25 osoba koje se sumnjiče da su koristeći lažne fakture oštetile budžet Srbije za više od 246 miliona dinara.

Kako je precizirano, u zajedničkoj akciji inspektora Poreske policije Beograda i MUP-a, uhapšeno je 25 lica, dok je za tri lica potraga u toku, zbog sumnje da su izvršili krivično delo poreska prevara u vezi sa PDV-om, u ukupnom iznosu većem od 246 miliona dinara, kao i krivična dela pranje novca, udruživanje radi vršenja krivičnih dela i neosnovano dobijanje i korišćenje kredita i drugih pogodnosti.

Dva osumnjičena lica su, u periodu od 1. januara 2021. godine do 15. avgusta 2022. godine, organizovali grupu za vršenje poreske prevare sa još 26 lica, među kojima su lica koja su se vodila kao formalni vlasnici privrednih društava osnovanih sa prevarnim namerama, kao i knjigovođe, navedeno je u saopštenju.

Objašnjeno je da se poreska prevara zasnivala na lažnom međusobnom fakturisanju između većeg broja privrednih subjekta, pri čemu, u dužem vremenskom periodu, nijedno privredno društvo nije imalo obavezu plaćanja PDV-a, već je u svakom poreskom periodu nekoliko privrednih subjekata tražilo neosnovan povraćaj PDV-a.

Postupajući na taj način, devet privrednih društava, koja su bila pod neposrednom kontrolom dva osumnjičena lica koja su organizovala grupu, podnela su nadležnom poreskom organu PDV prijave neistinitog sadržaja, u kojima su neosnovano iskazala zahtev za povraćaj PDV-a i poreski kredit, čime je budžet Srbije oštećen za više od 246 miliona dinara.

Osumnjičeni će, uz zajedničku krivičnu prijavu, biti privedena Višem javnom tužilaštvu u Beogradu – Posebnom odeljenje za suzbijanje korupcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari