PUF: Nismo rasisti, mi smo satiričari 1Foto: PUF

Nacionalni savet romske nacionalne manjine osudio je, kako su naveli, rasističke poruke i govor mržnje koji se propagira u spotu „Pokreta ujedinjenih fantoma“, i pozvao nadležne organe da reaguju i nalože pomenutoj grupi da izbriše snimak sa You Tube platforme. Sa druge strane, dvojac iz PUF-a tvrdi za Danas da oni nisu rasisti, već satiričari, i da njihovom pesmom “Bre vidi Ganci” nisu imali nameru nikoga da uvrede, već da skrenu pažnju na kupovinu glasova prilikom izbora.

Miljan Čičić iz PUF-a navodi da je spot satiričnog karaktera i parodija na događaje tokom nedavnih izbora održanih 3. aprila.

– Naša namera kao izvođača nije bila omalovažavanje bilo koje vere ili nacije, već ukazivanje na sadašnja devijantna ponašanja u srpskom društvu. I mi sami smo, na jednom od biračkih mesta u Zrenjaninu, prisustvovali dovoženju i odvoženju pripadnika romske nacionalne manjine na glasanje. Bili smo inspirisani time, ali i tvrdnjama predsednika Romske partije Srđana Šajna da su pripadnici romske zajednice bili izloženi različitim vrstama pritisaka pre i posle izbora, ali i da im je deljen novac i paketi – kaže Čičić.

On podvlači da namera PUF-a nije bila da nekog povredi, a da su u pesmi na satiričan način govorili o stvarima za koje svi znaju da se dešavaju.

– Ako je vlast želela da unapredi život jedne populacije, nije trebalo da im deli novac ili pakete, već da im izgradi socijalne stanove i na sistemski način pomogne. Umesto toga, oni im naređuju kako da glasaju – navodi Čičić.
Javnost je u najvećoj meri negativno reagovala na pesmu PUF-a, a naš sagovornik kaže da ne razume toliku pompu, ponavljajući da oni nisu rasisti i da su u pesmi rekli i da su Srbi najgori, u kontekstu primanja mita i paketa.

Međutim, Nacionalni savet romske nacionalne manjine ne misli tako, i u svom saopštenju traži da se spot zabrani, nazivajući ga rasističkim.

“U tekstu se jasno i nedvosmisleno vređa romsko stanovništvo i sve zarad jeftinih političkih poena, odnosno, dovođenja u vezu kupovinu glasova od strane političkih stranaka. Nije ovo prvi put da „ujedinjeni fantomi“ vređaju Rome, ali je prvi put da se to radi dva dana nakon što je jedan „romski fantom“ iz dijaspore osetio potrebu da optuži neke od političkih stranaka da kupuju romske glasove i tako dolaze do boljih izbornoh rezultata”, navodi se u saopštenju.

Nacionalni savet romske nacionalne manjine poručio je “i ujedinjenim i pojedinačnim ‘fantomima’” da romsko stanivništvo nije na prodaju i da u poslednjih nekoliko godina Romi imaju rekordan broj biranih i postavljenih predstavnika u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti na svim nivoima, počev od mesnih kancelarija pa do Vlade Srbije i Narodne skupštine, “a sve zahvaljujući rukovodstvu države Srbije na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari