filozofski fakultet nisFoto: Sajt Filozofskog fakulteta Niš

Kolegijum Filozofskog fakulteta u Nišu pruža punu podršku zaposlenima na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu u nastojanju da očuvaju autonomiju, integritet i nesmetano obavljanje nastavnog i naučno- istraživačkog rada, navodi se u pismu podrške kolegama.

Podrška je usledila povodom blokade novosadskog Filozofskog fakulteta, u organizaciji Studentskog parlamenta Univerziteta u Novom Sadu, u kojoj su učestvovali studenti i druge osobe, zahtevajući da  profesor Dinko Gruhonjić dobije otkaz zbog navodnog govora mržnje.

„Smatramo da su ultimatumi, upadi, blokade i opšte ugrožavanje bezbednosti zaposlenih i studenata jedne visokoškolske ustanove, nastali kao rezultat delovanja pojedinaca ili grupa, neprihvatljivi u demokratskom društvu i da to nije način za rešavanje problema, niti je u skladu sa zakonskim propisima“, naveo je kolegijum niškog Filozofskog fakulteta.

Grupa studenta i drugih osoba, među kojima su neki nosili majice sa likom Milorada Ulemeka Legije, blokirala je novosadski Filozofski fakultet od 26. do 31. marta, najavljujući da će to učiniti ponovo ukoliko Gruhonjić ne bude dobio otkaz.

Oni su zahtevali njegovo otpuštanje pošto se u medijima pojavio montirani snimak sa njegovog prošlogodišnjeg gostovanja na dubrovačkom festivalu Rebedu, gde je navodno veličao upravnika ustaškog logora Jasenovac u Drugom svetskom ratu Dinka Šakića.

Tokom blokade grupa profesora i studenata Filozofskog fakulteta organizovala je skupove podrške Gruhonjiću odbacujući „ultimativno kadriranje“ na Univerzitetu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari