Najpre tražimo da se izmenama i dopunama ovog zakona, na odgovarajući način, tretira činjenica da je zbog izuzetno teških uslova rada zaposlenima u rudnicima radni staž beneficiran sa šest, četiri ili dva meseca godišnje, a time omogući i da u penziju mogu da odu sa punim radnim stažom i bez starosnog uslova.

Najpre tražimo da se izmenama i dopunama ovog zakona, na odgovarajući način, tretira činjenica da je zbog izuzetno teških uslova rada zaposlenima u rudnicima radni staž beneficiran sa šest, četiri ili dva meseca godišnje, a time omogući i da u penziju mogu da odu sa punim radnim stažom i bez starosnog uslova. Osim toga tražimo i drugačije definisanje isplata nadoknada za drugu i treću kategoriju invalidnosti, jer prema sadašnjim rešenjima, ovim su radnicima zarade često značajno niže nego drugima – kaže za Danas predsednik OVSS Majdanpek Dejan Matejević.
Zahtev sindikalaca upućen nadležnima u srpskoj vladi odnosi se i na činjenicu da ogroman broj radnika na redovnim sistematskim pregledima prolazi sa ocenom „opasnost od nastanka invalidnosti“ što statusno ne priznaju ni poslodavac, ni Fond PIO, pa se traži razmatranje mogućnosti da se to tretira kao privremena ili delimična invalidnost. Sva ova pitanja, smatraju sindikalci Majdanpeka, Bora i Resavice, trebalo bi da budu razmotrena pre početka skupštinske rasprave i da odgovarajuća rešenja postanu deo zakonskog predloga koji će se naći pred narodnim poslanicima. Prema rečima sindikalnih lidera, s razlogom se očekuje podrška i razumevanje ostalih sindikalnih struktura, pre svih Predsedništva samostalnog sindikata Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari