Pupovac: Jedni govore da je Oluja čista kao suza, drugi liju suze 1Milorad Pupovac Izvor: N1 Hrvatska

Srpsko narodno vijeće (SNV) i Dokumenta – Centar za suočavanje s prošlošću danas su održali komemoraciju za sve one koji su izgubili živote, živote svojih bližnjih, domove i zavičaj tokom i u danima nakon vojno-policijske akcije Oluja.

Na komemoraciji je govor održao Milorad Pupovac, saborski poslanik i predsednik SNV-a.

„Znamo da je bilo vremena pre nas i da će biti vremena nakon nas, ali znamo i da je naše vreme i mesto jedino koje ćemo imati i zato ga trebamo živeti na dostojanstvo najboljih predaka”, kazao je Pupovac.

“Ovde smo se okupili da bismo se setili i sveukupnog stradanja, progonstava, razaranja”, dodao je.

Poručio je i da su priče onih koji su ostali i onih kojih su se vraćali jedinstvene i “mnogima nepoznate i od mnogih nepriznate”.

“Upravo ovde treba reći da jedni govore da je Oluja čista kao suza, a drugi liju suze nad sudbinom čiju su sudbinu odredili upravo ljudi bez suza s jedne i druge strane, iz jedne i druge zemlje”, poručio je Pupovac.

U Hrvatskoj se „Oluja“ proslavlja kao velika pobeda, a u područjima gde žive proterani Srbi i njihovi potomci obeležava se kao jedan od najvećih zločina iz tog rata za koji niko nije odgovarao.

Prema nalazima Međunarodnog suda pravde, izveštaja UN tela i lokalnih nevladinih organizacija, operacija „Oluja“ je dovela do raseljavanja više od 200.000 Srba, pripadnici hrvatskih snaga ubili su oko 80 civila koji su bežali u koloni traktora i automobila, a zabeleženi su brojni slučajevi uništavanja i pljačke imovine Srba.

Prema podacima Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava, do kraja 1995. ubijeno je oko 400 Srba koji su odlučili da ostanu u svojim kućama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari