Pupovac o događaju u Kninu: Izuzetno štetan i sramotan čin 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Predsednik Srpskog nacionalnog veća (SNV) i poslanik u hrvatskom Saboru Milorad Pupovac nazvao je večeras „izuzetno štetnim“ i „sramotnim činom“ nedavni incident na kninskoj tvrđavi, ocenivši da je član humanitarne delegacije Srbije govorio „ratnim jezikom“ za koji više nema mesta u odnosima dve zemlje.

„Sramota je da se plemeniti gest uoči praznika Svetog Save – kada se deci dele paketići povodom tog velikog praznika među Srbima, u kaciji koju su podržale i relevantne institucije da deca očuvaju svoj identitet – ocrni i kompromituje sasvim nepotrebnim, blesavim i izuzetno štetnim porukama“, rekao je za Hinu Pupovac.

On je, komentarišući objavu na društvenim mrežama u kojoj član delegacije Srbije Miloš Stojković govorio o Kninu kao o „okupiranom srpskom gradu“, povratku „Republike Srpske Krajine“ i uklanjanju hrvatske zastave sa tvrđave, rekao da za takvim izjavama nema mesta u aktuelnim odnosima Srbije i Hrvatske.

„Te poruke možda u Srbiji nekom treba da pokažu kako je neko bio junak na kninskoj tvrđavi, kako je neko bio junak u Hrvatskoj… Ali, govoriti ratnim jezikom, takmičiti se u ratnim pričama i ratnim retorikama – to je nešto čemu nema mesta ne samo u toj akciji nego ni u današnje vreme jer je to štetno i za mlade Srbe i za mlade Hrvate, to je štetno za Srbiju i Hrvatsku“, rekao je Pupovac Hini.

Po njegovu uverenju, incident na kninskoj tvrđavi je „za neko vreme bacio ljagu na sve što su Republika Srbija i njeni građani učinili i čine“ u pomoći stradalima od potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji.

„Verujem da smo svi, zapravo, shvatili da su takvi pokušaji velika sramota ne samo za ljude koji su to učinili, a da ćemo se mi ostali izdignuti iznad toga i videti da je mnogo više onih koji se rukovode potrebom da budemo solidarni, da budemo bliski jedni drugima i da izađemo iz ratnih priča u mirnodopske, priče u kojima ćemo obnavljati međusobne veze, jačati ekonomsku i kulturnu saradnju i istovremeno pokazati da znamo poštovati stradanje i s jedne i s druge srane“, rekao je čelnik SNV.

Pupovac je večeras u Ambasadi Hrvatske prisustvovao završnici humanitarne akcije umetnika iz Srbije kojom je obezbeđeno više od 800.000 dinara, oko 7.000 evra, pomoći za postradal u potresu magnitude 6,2 koji je Baniju pogodio 29. decembra.

Pupovac je poručio da taj gest ima „izuzetnu vrednost, ne samo simboličku, već nadasve ljudsku“.

„Ti stvaraoci i umetnici, a ne samo velike kompanije, ne privredene komore i ne država, stavili su na raspolaganje ono što imaju, od svoje duše i od svog srca. Jednako tako kao i oni koji su otkupili njihova dela, pokazali su da stoje solidarno uz ljude koji prolaze najteža stradanja, najpre ratna, a sada i ova u kojima su neki ljudi ostali i bez kuće i bez kućišta“, rekao je za Hinu Pupovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari