Puštena iz pritvora da bi javnost zaboravila na slučaj Vučićevog kuma: Kako je došlo do obrta u slučaju policajke iz Valjeva? 1Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Slučaj policijske službenice iz Valjeva Katarine Petrović u toku jučerašnjeg dana doživeo je nekoliko obrta. Najpre se pojavila informacija da je puštena iz pritvora, a potom i saopštenje iz koga se vidi da je tužilaštvo odustalo da je tereti za zloupotrebu službenog položaja.

Više tužilaštvo u Beogradu, međutim, nije odustalo od krivičnog gonjenja. Oni su podigli optužni predlog, tereteći policijsku službenicu za odavanje poverljive informacije, jer je neovlašćenom licu dostavila dokumenta koji su joj povereni i predstavljaju tajne podatke sa oznakom tajnosti “poverljivo”.

Optužnim predlogom, tužilaštvo je predložilo sudu da policijsku službenicu oglasi krivom i izrekne joj uslovnu osudu od sedam meseci sa rokom provere od dve godine. Tužilaštvo je takođe predložio Višem sudu u Beogradu da se oglasi mesno nenadležnim i da predmet ustupi nadležnom Višem sudu u Valjevu.

Istovremeno, Katarina Petrović je puštena iz pritvora. Kako je saopšteno, Policijska uprava u Valjevu ju je suspendovala i protiv nje pokrenula disciplinski postupak, te je na taj način ukinula mogućnost da ponovi krivično delo, čime je otpao razlog zbog kojeg joj je bio određen pritvor.

Iako je neposredno pre jučerašnje konferencije grupe opozicionih narodnih poslanika ispred Centralnog zatvora u Beogradu objavljena vest da je policajka iz Valjeva Katarina Petrović puštena iz pritvora, od obraćanja javnosti se nije odustalo.

Govoreći ispred CZ-a, Marinika Tepić, poslanica Stranke slobode i pravde, kojoj je Petrović prosledila policijski izveštaj se zahvalila svima koji su pružili pomoć da policijska službenica bude puštena iz pritvora.

– Zahvaljujem se građanima i advokatima koji su pružali pomoć da Katarina bude puštena iz pritvora. To ne znači da smemo da zaboravimo sve ono što se dogodilo da hrabra policajka nađe iz rešetaka. Od ponedeljka kada je uhapšena radim u konsultaciji sa njenim advokatom i njenom porodicom – rekla je Tepić, a preneo N1.

Tepić je dodala da je Katarina Petrović želela da javnost zna da je Nikola Petrović izazvao udes 6. marta drogiran, jer je to u javnom interesu.

– Taj dokument je vlasništvo građana Srbije. Njega su sačinili policajci. A poslodavac MUP-a su građani. Zato je Katarina hrabra i heroj, htela je da pokaže svima da su njeni poslodavci građani Srbije – rekla je Tepić.

Komentarišući odluku tužilaštva da umesto zloupotrebe službenog položaja policijsku službenicu tereti za odavanje poverljivih informacija advokat Vladimir Todorić za Danas ističe da će i ta optužba teško da opstane.

– Podatak o tome da li je neko pao na alkotestu tokom uviđaja saobraćajne nezgode ne može da se oglasi tajnim. Policija nije u obavezi da taj podatak javno objavi i ne postoji propis koji to precizira, ali taj podatak po sebi ne može da bude tajan. To je, po zakonskoj definiciji, informacija od javnog značaja i kao takva bi morala da bude dostupna javnosti, kaže Todorić.

On navodi da je reakcija javnosti presudno uticala na to da Katarina Petrović bude puštena iz pritvora.

– Da je ona ostala u pritvoru, slučaj saobraćajne nezgode Nikole Petrovića bi se držao visoko u fokusu javnosti, a Vučićev kum ne voli da bude u fokusu javnosti. Cilj puštanja policajke iz pritvora je da bi se za nedelju ili dve zaboravilo na ceo slučaj, navodi Todorić.

Podsetimo, Katarina Petrović uhapšena je 3. jula zbog sumnje da je zloupotrebila službeni položaj time što je iz informacionog sistema MUP-a preuzela policijski izveštaj sa uviđaja saobraćajne nezgode u kojoj je učestvovao bivši direktor Elektromreža Srbije Nikola Petrović.

Ona se sumnjiči da je taj izveštaj potom prosledila narodnoj poslanici Mariniki Tepić, koja ga je objavila na društvenoj mreži Tviter. Nakon hapšenja Viši sud u Beogradu odredio joj je pritvor od 30 dana.

Izveštaj koji je objavila Marinika Tepić detaljno opisuje saobraćajnu nezgodu u kojoj je učestvovao Nikola Petrović.

Kako se navodi, do nesreće je došlo 6. marta ove godine, a uzrok je to što Petrović nije propustio vozilo „opel astra“ koje je imalo pravo prvenstva prolaza. On je udario u automobil, a tom prilikom su dve žene lakše povređene i načinjena materijalna šteta u visini od 600.000 dinara.

Izveštaj takođe navodi i rezultate tesitranja na prisustvo alkohola i narkotika. Tako je javnost saznala da je Nikola Petrović, imao 0,41 promil alkohola u krvi, ali i da je bio pozitivan na kokain. Žena koja je upravljala opelom, nije bila pod dejstvom alkohola ili narkotika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari