Puštena iz pritvora na Kosovu ruska novinarka "Komsomolske pravde" 1Foto: Printscreen/Youtube/ Комсомольская Правда

Kosovske vlasti oslobodile su pritvorenu novinarku „Komsomolske pravde“ Darju Aslamovu, saopštila je danas reakcija tog lista.

„Darija Aslamova stupila je u kontakt sa našom redakcijom i rekla da se nalazi u gradu Raška na srpsko-kosovskoj granici. U noći 7. avgusta kosovske vlasti su je nakon privođenja pustile, posle čega je samostalno autobusom stigla do granice“, javila je agencija RIA Novosti, pozivajući se na saopštenje redakcije.

Aslamova je, kako se navodi, u kontaktu sa ambasadom Rusije u Srbiji. Prema njenim rečima, koje citira redakcija tog lista, posle hapšenja joj je, navodno, rečeno da može biti razmenjena za Amerikance ili izručena Ukrajini.

„Na granicu sam stigla u četiri ujutro. Ispitivali su me i srpski graničari. Shvatili su da nema oznake za deportaciju“, rekla je Aslamova redakciji.

Glavni urednik Komsomolske prave Vladimir Sungorkin rekao za RIA Novosti da će novinarka nastaviti da radi u Srbiji.

Ruska agencija prenosi izjavu kosovskog ministra unutrašnjih poslova Dželjala Svečlje da Aslamova bila osumnjičena za špijuniranje u korist ruskih obaveštajnih službi, navodeći da „Svečlja nije pružio nikakve dokaze“ za svoje tvrdnje.

Komsomolska pravda tvrdi da se Aslamova nalazi u Srbiji po nalogu urednika i da je trebalo da pripremi specijalni izveštaj o zaoštravanju srpsko-kosovskog sukoba.

Agencija RIA novosti, nazivajući Kosovo „samoproglašenom republikom“, navodi da su tenzije oko Kosova su porasle zbog planova Prištine da od 1. avgusta zabrani ulazak automobila sa srpskim registracijama i da su na severu Kosova, „gde živi mnogo Srba, izbili nemiri, kao odgovor na to su vlasti samoproglašene republike tamo oslale policiju“.

Nakon zahteva Sjedinjenih Država, podseća ruska agencija, stupanje zabrane na snagu je odloženo za mesec dana, ističući da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da „očekuje smanjenje tenzija i obećao da će Beograd učiniti sve da kompromisom dođe do mira“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.