"Pusti ruku kad pišeš" 1Foto: J.Nj.Drndak

Sa talasom političkih promena u Srbiji i početkom čuvene „tranzicije“ a negde na petogodišnjicu od osnivanja Danasa počela sam pisanje za najbolje nezavisne dnevne novine, gde me dočekao čuveni dvojac Mitrović-Spasović, britka Vesna koja je bdila nad Danasom i pamtila svaki članak napisan u njemu.

Bio je tu još nasmejani Boža i priča je krenula i još uvek traje u jednoj od retkih novinskih redakcija sa ljudskim licem, kako su drugi neki novinari nazivali Danas, misleći na svoje muke i zavideći nam.

Grujica Spasović, kao glavni i odgovorni urednik imao je jasan zahtev prema dopisnicima – da se prati tranzicija, privatizacija i sudbina fabrika.

Za mene je to značilo praćenje poslovanja zrenjaninskih kolektiva i nekad čuvene industrije, koja se suočila za borbom za opstanak nakon devedestih kada je ostala bez sirovina i tržišta.

Kolega Saša Nikašinovič, tadašnji urednik Biznis rubrike reče u to vreme tražeći priče o svemu tome „Ma, pusti ruku. Piši!“, i tako sam uplovila u društvo novinara koji prate i ekonomske teme.

Saradnja se nastavila i sa narednim urednicima ove rubrike, dve sjajne Mire, kolegom Aleksandrom. O tome sam se nedavno prisećala uz smeh sa malom Mirom kada je posetila Zrenjanin,

U gradu gde živim i radim nije manjkalo tema, stare firme gasile su se i gušile u stečajevima, nove su se otvarale, a poljoprivreda je bila i ostala alfa i omega ekonomije.

Svrativši jednom prilikom u čitaonicu Gradske narodne biblioteke u potrazi za dnevnim primerkom svojih novina, u vreme kada kao redakcija još nismo imali sajt, a sve kako bi videla šta je objavljeno zatekoh jednog posvećenog Zrenjaninca kako čita naše novine. Kada sam zamolila da mi ustupi na kratko primerak, kratko je šapnuo u čitaonici: „Ima tu dobrih tekstova, ako ćete čitati, može da se pročita i o Zrenjaninu. Ima neki novinarr, piše o našoj industriji“, reče čovek.

Danas, dve decenije od početka promena, mogo je više uništenih firmi nego novih, domaćim znanjem otvorenih. Stigle su i favorizovane strane investicije, prema kojima je javnost nepoverljiva.

Za novinare Danasa i dalje ima posla. Sretna nam godišnjica !

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari