Put u brisanje identiteta Srba: Raško-prizrenska eparhija traži zaustavljanje represije povodom slučaja manastira Bogorodice Hvostanske 1Foto: Eparhija Raško prizrenska

Povodom preoravanja temelja, ograđivanja lokaliteta srpskog pravoslavnog manastira Bogorodice Hvostanske nedaleko od Istoka i postavljanja table na albanskom jeziku bez znanja SPC, Eparhija raško-prizrenska juče je apelovala na “lokalne i međunarodne predstavnike na Kosovu i Metohiji da se zaustavi proces politizacije i selektivne prezentacije duhovne i kulturne baštine SPC „koja na ovim prostorima kao autokefalna Crkva postoji i deluje 800 godina i duboko je povezana sa istorijom ovog regiona”.

Iz ERP upozoravaju da “nasrtaj na verske objekte koji predstavljaju temelj postojanja i opstanka SPC na KiM, bez obzira na političke prilike, predstavlja ništa drugo nego otvoreni akt represije, kršenja verskih i ljudskih prava i izaziva direktnu etničku i versku netrpeljivost.”

“Takvo ponašanje nema i ne sme da bude tolerisano u 21. veku, posebno imajući u vidu obaveze koje je Priština preuzela pred zapadnim zemljama od 2008, ali i odredbe Rezolucije 1244 SB UN gde se jasno pominje očuvanje srpskog nasleđa”, naglašavaju u Eparhiji.

Podseća se na nedavni pokušaj zauzimanja srpske crkve u selu Rakitinci kod Podujeva i proglašavanje srpske crkve Živonosnog Istočnika u Vinarcima kod Kosovske Mitrovice za rimokatolički hram pod “brigom” Ministarstva kulture Kosova.

“’Preuzimanje’ ostataka manastira Bogorodice Hvostanske, jednog od najznačajnijih lokaliteta naše Crkve na KiM i drevnog sedišta Hvostanske episkopije od 1219, kao i revizija drugih crkava i manastira SPC na KiM predstavlja proces koji duboko ugrožava etničke i verske odnose u širem regionu i vodi brisanju viševekovnog identiteta srpskog naroda i aproprijaciji njegove baštine koja je preživela više stotina godina osmanske vlasti i dva svetska rata”, ističe se u saopštenju ERP.

U SPC na KiM ukazuju i da “negiranje verskih prava koje vodi brisanju ili grubom menjanju istorije potpuno je u suprotnosti sa osnovnim temeljima demokratskih društava i uz sve druge primere kršenja prava Crkve, nepriznavanja odluka najviših sudova i sistematsko uništavanje naših svetinja posebno od 1999. godine nadalje, neposredan je pokazatelj da kosovske vlasti očigledno ne vide ni mesta ni budućnosti za srpski narod i SPC”.

U saopštenju objavljen je i istorijat manastira Bogorodice Hvostanke podignute na temeljima ranovizantijske bazilike iz 6. veka.

Vest o albanskom “preuzimanju” kompleksa Bogorodice Hvastanke stigla je najpre preko medija zahvaljujući srpskim povratnicima iz okolne Istoka.

Tim povodom, pozivajući se na izveštaje medija, oglasilo se i Ministarstvo kulture u Vladi Srbije koje je zatražio od međunarodnih institucija da reaguju.

Do zaključenja ovog izdanja našeg lista na zvaničnom sajtu SPC nije bilo nikakvih vesti o slučaju Bogorodice Hvostanke koji je dospeo u javnost prošle subote.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari