Putin: Sporazum o izvozu ukrajinskog žita će biti produžen kad se ispune obećanja data Moskvi 1EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da će sporazum o izvozu ukrajinskog žita kroz crnomorski koridor biti produžen kada budu ispunjena obećanja koja su u vezi s tim data Moskvi.

Odgovarajući na pitanje koliko je dugo Rusija spremna da čeka, s obzirom da prehrambeni sporazum ističe 17. jula, Putin je rekao: „onoliko koliko će trebati da se ispune obaveze prema nama i obećanja koja su nam data“, prenosi Sputnjik.

On je naveo da su u Istanbulskom sporazumu između Rusije i Ukrajine bile detaljno izložene bezbednosne mere za Kijev i da je taj dokument generalno bio prihvatljiv, ali je naglasio da nijedna stavka koja se tiče ruskih interesa nije ispunjena, između ostalog ni obećanje da će Poljoprivredne banke Rusije biti povezana sa sistemom SVIFT.

Putin je naveo da je od početka primene sporazuma samo nešto više od tri odsto izvezenog ukrajinskog žita isporučeno najugroženijim zemljama, a ostalo je otišlo, kako je rekao, „sitoj Evropi“.

Predsednik Rusije je kazao da se generalni sekretar UN Antonio Gutereš iskreno trudi da zapadne zemlje počnu da ispunjavaju uslove žitnog sporazuma koji se odnose na Rusiju.

„Znam da generalni sekretar i službenici u UN koji se bave ovim problemom iskreno teže ispunjenju i odgovarajućih uslova prema Rusiji, u to ne sumnjam, ali oni ništa ne postižu zato što zapadne zemlje ne planiraju da ispune obećanja“, kazao je Putin.

Prema Putinovim rečima, u okviru prehrambenog sporazuma za Rusiju nije bilo učinjeno ništa, a za drugu stranu je urađeno sve.

„Uprkos tome, mi smo dobrovoljno više puta produžavali ovaj sporazum, ali dosta je, kraj“, poručio je Putin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari