Radi uštede novca berbernica i pekara dele jedan lokal 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Osim o berberinu i pekaru koji dele lokal, predratni listovi Pravda i Vreme pišu još i o nehigijenskim uslovima u jednoj poslatičarnici u Beogradu, ali i o najnovijim modnim novostima koje stižu iz Pariza.

Redakciji Vremena obratili su se čitaoci, komentarišući pojave oko njih.

Radi uštede novca berbernica i pekara dele jedan lokal 2

Jedan čitalac iz Banovine Hrvatske govorio je o ocu i sinu koji su rešili stambeno pitanje na lak način. Sin je pekar, a otac berberin, pa kako oni ne bi plaćali dve kirije , obavljaju poslove u istom lokalu. Pola radnje pripada berbernici, a pola pekari.

Kad mušterija otvori vrata otac vikne: -Brijanje poosim. A sin: -Koji kruh želiju gospon?

U jednom selu u blizini Beograda običaj je da se pred Uskrs sveti vodica, pa da se tim povodom svešteniku poklone jaja. Kada je ove godine došlo vreme za ovaj čin, sveštenik nije hteo da izvrši vodoosvešćenje, pošto seljaci nisu hteli da plate u novcu već u jajima. Tako je sveštenik celo selo ostavio bez osvećene vodice.

List Vreme svojim čitaocima prenosi poslednje pariske modne novosti.

Nova kutija za puder sada se dizajnira u obliku četvrtastog jastučeta i napravljena je od pozlaćenog metala na kocke, tako da podseća na prošiven dušek. U svakom uglu šavova nalazi se po jedna perla.

Sa crnim prolećnim toaletama nose se nove prolećne minđuše sa voćem, čije je lišće od zlatnog metala, a voće od obojenih perli.

Krupne, vijugave, velike pozlaćene ukosnice, i to tri na broju smatraju se kao neophodni ukrasi za pričvršćivanje punđe. Njih su usvojile elegantne Parižanke.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

U rubrici Saradnik čitalac, listu Pravda obratio se jedan čitalac čija je zamerka bila manjak čistoće. kako on navodi, neurednost i nečistoća sreću se u radnjama koje posećuje veliki broj potrošača. A što je još gore, ovo se dešava i u radnjama koje prodaju životne namirnice ili u kuhinjama ili poslastičarnicama.

Radi uštede novca berbernica i pekara dele jedan lokal 3

Tako je on svratio u “bolju” poslastičarnicu i naručio krempitu. Kolač mu je donet na jako prljavom tanjiru. Na njegovu zamerku konobar mu je odgovorio:

-Tanjir nije prljav gospodine, to vam se samo čini. Malopre nam je jedan gospodin sa istog tanjira pojeo jednu krempitu, ato što vam se čini prljavo je u stvari ostatak tog kolača.

Čitalac ovo navodi kao primer nedostatka svesti o potrebi održavanja higijene i čistoće.

Sava Radovanović je petnaest godina proveo na robiji, pa je opet osuđen, piše Pravda. Ovaj zemljoradnik iz Nemenikuća došao je u Beograd kako bi u bolnici obišao svog sinovca. Kako je to bilo u periodu kada je još uvek bilo poprilično hladno, zima ga je kako kaže on naterala na zločin.

U radnji Isaka Albahari ima dosta starih kaputa, pa je Sava razbio prozor i iz izloga izvadio pet zimskih kaputa. Nije ni stigao da se utopli u neki od njih jer je uhvaćen na delu. Na sudu je sudija čitao za šta je sve Sava bio osuđen ranije, ukupno na petnaest godina. Sava se branio rečima da mu je bilo hladno, da je bolestan, da se  smiluju i ne osude ga.

Ipak mu je izrečena kazna od godinu dana zatvora.

Muškarac istukao ženu i taštu što mu nisu dale 1000 dinara da lumpuje, piše list Pravda. Josu Krmpotiča tašta je prijavila zbog zlostavljanja. Kada Josa nije dobio novac koji je želeo, u ljutini je istukao ženu i taštu koje su zadobile lakše povrede.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1940. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari