Vojska Srbije dobro uradila posao, nije bilo potrebno podizanje migova 29: Aleksandar Radić o obaranju drona iznad Raške 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Obarajući dron iznad Raške, vojska Srbije ovoga puta uradila je dobro posao i na bezbolan način naterala dron na prunudno sletanje. To znači da u toku jučerašnjeg dana i nije bilo potrebno, što je kasnije i priznato, podizanje migova 29. Ali to je već problem naše propagande, drame koja mora da se pravi u medijima za raju, koja svašta može da svari „, kaže za Danas vojni analitičar Aleksandar Radić.

Pojašnjava da je mig 29 sredstvo koje ne može da se koristi protiv takve letelice, ne može da je otkrije, da je neutrališe, obori. On može da, kako kaže, na dron naiđe tokom leta, kao i na pticu i ništa više .

Radić kaže da se još sa sigurnošću ne može da tvrdi čiji su dronovi, ali da se pretpostavlja da su albanski, sa Kosova.

„Ti dronovi su američkog porekla, ali poslati su u izviđanje za račun kosovskih snaga bezbednosti ili kosovske policije, ili možda neke druge grupe albanske provinijencije. Naša vojska poseduje elektronski sistem koji kojim ometa dron i to je bezbolan način prinudnog sletanja“, objašnjava sagovornik Danasa i dodaje da su dronovi jako štetni.

Na pitanje sme li Srbija da u kompennoj zoni bezbednosti dejstvuje protiv dronova Radić kaže ne samo da sme, već i mora.

„Kada su ovakvi dronovi u pitanju Vojsci Srbije su odrešene ruke i čime god da se obori ovakva letelica to je dobro. To je zadatak vojske, a to što naši političari hvale da je to urađeno po nalogu vrhovnog komandanta prenaglašeno je i stvar kompleksa“, navodi Radić i ponavlja da nije pitanje da li će vojska da obori dronove iznad naše teritorije i kompnene zone bezbednosti, već da mora to da uradi.

Da podsetimo vojska Srbije večeras je u širem rejonu Kopaonika oborila dron, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Jedinice Vojske Srbije su danas u popodnevnim časovima, nakon pravovremenog otkrivanja i praćenja, neutralisale komercijalni dron koji se kretao iz pravca Kopaonika ka Raški.

„Dron je oboren primenom mera elektronskog ometanja, u neposrednoj blizini vojnih objekata u garnizonu Raška“, navodi se u saopštenju i dodaje:

„U skladu sa naređenjem predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, Vojska Srbije preduzima pojačane mere za otkrivanje, praćenje i neutralisanje bespilotnih letelica u blizini vojnih objekata.“

Vojska Srbije će i dalje, u skladu sa naređenjem vrhovnog komandanta i predsednika Republike, obarati sve bespilotne letelice koje se nađu u zoni zabrane leta i u blizini vojnih objekata, poručuju u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari