Kamberi: Obaranje bespilotne letelice je kršenje Vojno tehničkog sporazuma iz Kumanova, očekujem reakciju KFOR 1foto FoNet/TV FoNet

„Nisam siguran da je novoimenovani ministar odbrane, ali i predsednik Srbije pročitao Vojno tehnički sporazum iz Kumanova iz 1999. godine kada je uspostavljena Kopnena zona bezbednosti koja uključuje i zabranu letova“, ocenio je večeras za portal Danasa Narodni poslanik Šaip Kamberi, predsednik Partije za demokratsko delovanje (PDD).

-Kopnena zona bezbednosti podrazumeva i zabranu svih vrsta korišćenja vazdušnog prostora, od strane Vojske Srbije. Mi u poslednje dve decenje imamo više slučajeva preleta borbenih aviona, kao što je to bilo i u Preševu. Ovo je za mene drastično kršenje Vojno tehničkog sporazuma iz Kumanova koji su potpisali predstavnici Vojske Srbije sa čelnicima KFOR, i taj dokument do sada nikada nije revidiran – navodi Kamberi, za portal Danasa.

On kaže da se na području KZB na jugu Srbije, na teritoriji Bujanovca, Preševa i Medveđe, u „poslednjih dvadeset godina redovno viđaju bespilotne letelice, koje se sada moderno nazivaju dronovima, a sve u skladu sa „Vojno tehničkim sporazumom iz Kumanova koji do danas“, kako navodi „nije doživeo ni jedan aneks između Vojske Srbije i KOFOR-a“.

Vojno tehničkim sporazum  (VTS) iz Kumanova koji su predstavnici Vojske tadašnje SR Jugoslavije, potpisali sa predstavnicima NATO snaga na Kosovu i Metohiji, sada pod imenom KFOR, formirana je Kopnena zona bezbednosti na jugu Srbije i sve do granice sa Crnom Gorom, koja ukida pravo na svu vrstu letova bez odobrenja multinaconalnih NATO snaga. Taj proces je kroz godine stabilizacije situacije releksiran.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari