Borko Stefanovićfoto FoNet Aleksandar Barda

„Ukoliko je zaista dron stigao sa teritorije Kosova i Metohije i ukoliko cela priča nije neka ujdurma vlasti, onda bi gospodin Šaip Kamberi sigurno morao znati da je upravo kršenje Kumanovskog sporazuma puštanje bilo kakvih letelica u zoni bezbednosti. Verujem da su i u komandi Kfora svesni propusta ukoliko je tačno da je letelica stigla sa prostora KiM“, kaže za Danas Borko Stefanović, poslanik SSP i predsednik skupštinskog Odbora za spoljne poslove.

On smatra da je upravo dozvola da se takvi objekti nađu iznad Raške kršenje sporazuma, a ne njihovo obaranje od strane naše vojske.

„Podsetio bih gospodina Kamberija da je kršenje istog sporazuma i odbijanje komandanta Kfora da dozvoli povratak do hiljadu pripadnika naših snaga na KiM po rez. 1244, pa se niko oko toga ne uzbuđuje. U svakom slučaju jasno je da je naša vlast reagovala tabloidno i u pravcu skupljanja političkih poena, ali je tačno i to da komanda KFOR-a čini evidentan propust u dozvoli leta ovakvih letelica iznad teritorije centralne Srbije“, napominje Stefanović , reagujući na izjavu poslanika Partije za demokratsko delovanje koji tvrdi da je obaranje bespilotne letelice kršenje Vojno tehničkog sporazuma iz Kumanova i da očekuje rekaciju KFOR-a.

Kamberi tvrdi da Kopnena zona bezbednosti podrazumeva i zabranu svih vrsta korišćenja vazdušnog prostora, od strane Vojske Srbije.

„Mi u poslednje dve decenje imamo više slučajeva preleta borbenih aviona, kao što je to bilo i u Preševu. Ovo je za mene drastično kršenje Vojno tehničkog sporazuma iz Kumanova koji su potpisali predstavnici Vojske Srbije sa čelnicima KFOR, i taj dokument do sada nikada nije revidiran – naveo je Kamberi, za naš portal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari