Ako dron nije KFOR-ov, onda je Vojska Srbije imala svako pravo da ga obori: Dragan Šormaz o izjavi Kamberija da je prekršen Kumanovski sporazum 1Ilustracija Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

„Šaip Kamberi ili nije obavešten, ili se pravi da nije obavešten da je pre desetak godina, na osnovu dogovora Beograda i NATO, suspendovano ograničenje koje je Vojska Srbija imala u vezi sa letovima u takozvanoj kopnenoj zoni bezbednosti, uspostavljenoj 1999. godine.

Polazeći od toga, nije kršenje bilo kakvog sporazuma to što su srpske snage oborile dron koji je leteo nad područjima gde se nalazi naša vojska“, tvrdi politički analitičar Dragomir Anđelković.

Komentarišući izjavu Kamberija da je obaranjem bespilotne letelice prekršen Vojno tehnički sporazum iz Kumanova i da očekuje reakciju KFOR-a , Anđelković ističe da je nelegalno ponašanje to što je neko, „pretpostavljam albanske paravnojne snage, na teritoriji pod kontrolom Beograda osmatrao naše vojne objekte“.

„To je jedna strana priče, gde je Beograd u pravu, ali ona ne bi trebalo da zaseni drugu, političku. A ona se ogleda u marketinškoj upotrebi čitavog slučaja. Vlasti Srbije, pozerski ističući svoj patriotizam, u praksi nastavljaju da popuštaju u vezi sa odbranom, čak i severnog dela Kosova, a kamoli cele naše južne pokrajine“, ističe sagovornik Danasa.

Prema njegovim rečima u takvim okolnostima dobro im dođe bezopasno pokazivanje „mišića“, pa od relativno beznačajnog ekscesa sa kojim se naša vojska izborila, prave „veliki podvig“ i uz to, u duhu kulta ličnosti se ističe uloga takozvanog vrhovnog komandanta, predsednika Vučića. Tako se preusmerava pažnja srpske javnosti sa mnogo većih problema na Kosovu i lažno predstavlja da postižemo nekakve uspehe u vezi sa zaštitom naših nacionalnih interesa koje ugrožavaju albanski separatisti. Nažalost nije tako“, zaključuje Anđelković.

I vojni analitičar Aleksandar Radić ranije je za Danas pojasnio da vojska u Kopnenoj zoni bezbednosti ima pravo da neutrališe dronove.

„Kada su ovakvi dronovi u pitanju Vojsci Srbije su odrešene ruke i čime god da se obori ovakva letelica to je dobro. To je zadatak vojske, a to što naši političari hvale da je to urađeno po nalogu vrhovnog komandanta prenaglašeno je i stvar kompleksa“, navodi Radić.

Sličnog stava je i Dragan Šormaz, naprednjak i dugogodišnji član skupštinskog Odbora za odbranu. On kaže da dronovi, za koje se pretpostavlja da su kosovske policije, nemaju pravo da lete iznad Kopnene zone bezbednosti. Podseća da kosovska policija nije ni postojala u vreme Kumanovskog sporazuma.

„Ako je njihova letelica, a ne KFOR-ova, onda je vojska Srbije imala svako pravo da ih obori“, zaključuje Šormaz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari