Radić: "Rat iscrpljivanja" Rusiju vodi u bezizlaznu situaciju u kojoj mora da postupi radikalno 1Foto: Aleksandra Virijević

Rat koji se trenutno vodi na teritoriji Ukrajine jeste rat iscrpljivanja i rat resursa koji dovodi Rusiju u bezizlaznu situaciju u kojoj mora da postupi radikalno, izjavio je danas vojni analitičar Aleksandar Radić na tribini koju je organizovala Skupština slobodne Srbije na temu „Rat u Ukrajni kao globalna pretnja: ozbiljnost najave upotrebe nuklearnog oružja“.

Učesnici tribine razgovarali su o realnoj nuklearnoj opasnosti kao i o tome kako je ova najava primljena u Srbiji, a diskusiju je moderirala profesorka Vesna Rakić Vodinelić.

Vojni analitičar Radić smatra da je suština problema vremena u kom se sada nalazimo uloga pojedinca i njihovih odluka, a da početak rata u Ukrajini jeste samo praktičan primer zavisnosti od procene tih pojedinaca.

On dodaje da do sada nije viđena situacija u kojoj jedna od vodećih vojnih sila sveta pokrene rat koji piše novu istoriju civilizacije bez komande operacije.

„Vidimo koliko je to jedan nepravedan sistem u kome jedna grupa pojedinaca monopoliše vrlo ozbiljne političke odluke“, rekao je Radić.

Kad je reč o mogućnosti upotrebe nuklearnog oružja radi zaštite ruskih nacionalnih interesa, Radić smatra da je moguće zamisliti takav scenario.

„Za Rusiju potrošnja resursa predstavlja glavni izazov upravo zbog neobnovljivosti utrošenog resursa. Ruska vojna proizvodnja ne može da prati nivo ratnih gubitaka. Sada se već poseže za naoružanjem koje je nasleđeno iz prošlosti, odnosno koje je bilo namenjeno železarama“, rekao je Radić.

Što se tiče izjave predsednika Srbije da je nuklearni rat moguć, viši istraživač Beogradskog centra za bezbednost Vuk Vuksanović to pre svega pripisuje jeziku panike koji predsednik svakodnevno koristi u komunikaciji.

On ističe da Srbija treba da bude svesna globalnih rizika koji dolaze i koji se pre svega ogledaju u nestašici hrane, visokim cenama namirnica i energenata.

„Ono što mi vidimo jeste da su sva ova odlaganja, vezana za izbore od strane srpskog rukovodstva, da se manje ili više isključivo svode na to da se kupuje vreme kako bi se izbeglo uvođenje potencijalnih sankcija Moskvi i da je to ključni pritisak sa kojim se srpsko rukovodstvo suočava“, istakao je Vuksanović.

Vukasanović smatra da će posledice rata u Ukrajini biti velike.

Prema njegovim rečima ono što nas u budućnosti očekuje jeste svet ozbiljne polarizacije na unutrašnjem planu i svet u kome će zemlje koje imaju epitet „velike sile“ biti spremne da pogaze sve etičke principe radi zaštite nacionalnog interesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari