Okružni sud u Pirotu je posle žalbe Opštinskog odbora Srpske radikalne stranke u Pirotu doneo je odluku o oduzimanju mandata odbornicima koji su prešli u Srpsku naprednu stranku, pa je vraćano 14 mandata Srpskoj radikalnoj stranci, saopštio je pirotski Odbor SRS-a.

U saopštenju dostavljenom medijima, pirotski radikali ističu da je Sud uvažio njihovu žalbu, pošto odbornici Skupštine opštine Pirot na poslednjoj sednici „nisu ispoštovali Zakon o lokalnim izborima’’ i ‘’propustili da donesu odluku o vraćanju mandata SRS“.

„Skupština opštine će na narednoj sednici verifikovati mandate novoimenovanim odbornicima“, kaže se u saopštenju i dodaje da će odbornička grupa SRS-a u SO Pirot od sledeće sednice „u punom sastavu raditi u interesu građana i na rešavanju njihovih problema’’.

Odbornici SO Pirot na sednici od 5. decembra nisu usvojili zahtev odborničke grupe Srpske radikalne stranke da joj se vrate mandati odbornika koji su prešli u Srpsku naprednu stranku.

Odbornici su takvu odluku doneli na predlog administrativne komisije. Predsednik Administrativne komisije Vladimir Milivojevićrekao je tada da je ta komisija „do sada malo oklevala oko donošenja odluke“.

– Na sednici Komisije doneli smo odluku da za sada ne usvojimo zahtev o oduzimanju mandata delu odbornika koji je je iz SRS-a prešao u SNS. Preporuka je da se konačna odluka o rešenju ovog problema prepusti sudu – kazao je Milivojević.

Sekretar Opštinskog odbora SRS i odbornik Igor Tančić tada je najavio da će se SRS žaliti Okružnom sudu u Pirotu.

– Mi smo podneli 14 blanko ostavki i polažemo pravo na te mandate. Oni nisu odbornici SNS-a jer ta stranka nije učestvovala na lokalnim izborima 11. maja – rekao je Tančić.

Šef Odborničke grupe SNS-a u SO Pirot Dejan Nikolićtada je postavio pitanje zbog čega bi Srpska radikalna stranka trebalo da bude vlasnik mandata, pošto su građani na izborima ukazali poverenje Tomislavu Nikoliću. – Ne mogu da im vratim ono što nije moje i da im dam ono što nije njihovo. Neka sud odluči po zakonu – kazao je tada Dejan Nikolić.

U SO Pirot od 56 mandata Koalicija za Pirot i G17 plus imaju 26, DS – devet, SPS – pet, a SRS je na izborima osvojila 16 mandata. Većinu čine Koalicija za Pirot i G17 plus sa DS-om i SPS-om.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari