Istraga protiv osumnjičenih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije bliži se kraju, posle čega će tužilaštvo odlučiti o podizanju optužnice, izjavio je medijima Miljko Radisavljević, tužilac za organizovani kriminal.


„Istraga je još uvek u toku, i radi se vrlo intenzivno. Sprovedene su brojne istražne radnje i nije bilo praznog hoda“, kaže Radisavljević. Dodaje da je zadovoljan dosadašnjim rezultatima istrage i da očekuje da će uskoro biti završena.

Komisija za ispitivanje ubistava novinara na čelu sa Veranom Matićem ističe u saopštenju da se očekuje da će optužnica biti podignuta pre isticanja zakonskog roka od šest meseci po pokretanju istrage. Istraga o ubistvu Ćuruvije ponovo je pokrenuta 13. januara ove godine.

„Zakonski rok za podizanje optužnice je šest meseci i verujemo da taj rok neće biti iskorišćen, već da će optužnice, nadamo se, biti podignute pre roka“, navodi se u saopštenju Komisije. Dodaje se da su ove godine istražne radnje intenzivirane do nivoa koji se može definisati kao „privođenje kraju prikupljanja dokaza i iskaza neophodnih za podizanje optužnice“. Ranije, nadležni državni organi su radeći na ovom slučaju prikupili niz podataka, saznanja i dokaza, ali im je uvek nedostajalo malo da se slučaj reši, a upravo to „malo“ je donela Komisija, koja je objedinila snage i stvorila atmosferu u kojoj je proaktivnim pristupom to „malo“ nadomešteno, navodi se u saopštenju.

„Mi sada po prvi put imamo zvanično osumnjičene za ovaj zločin, koji su u pritvoru. Na ovaj način je svim zločincima poslata poruka da nema zaštite od krivičnog gonjenja, a za najteže zločine ni zaborava koji donosi protok vremena“, ističe Komisija.

Podsećanje

Slavko Ćuruvija, vlasnik i urednik Dnevnog telegrafa, ubijen je 11. aprila oko 17 časova, ispred zgrade u kojoj je živeo u Svetogorskoj ulici, a danas će na tom mestu novinarska udruženja u 12 časova održati komemoraciju. Tužilaštvo za organizovani kriminal vodi novu istragu protiv tadašnjeg šefa DB-a Radomira Markovića, kao i bivših pripadnika ove službe Milana Radonjića, Ratka Romića kao i Miroslava Kuraka.

NUNS: Rehabilitovati Ćuruviju, Lukovića i Jankovića

Beograd – Nezavisno udruženje novinara Srbije saopštilo je juče da je dobilo nalog Višeg suda u Beogradu da obrazloži svoj interes za podnošenje zahteva za rehabilitaciju novinara Slavka Ćuruvije, Zorana Lukovića i Srđana Jankovića.

U saopštenju NUNS je naveo da je Viši sud naložio i da mu se dostave podaci „o tome pred kojim sudom i pod kojim brojem je doneta presuda“, što će NUNS i učiniti. NUNS je 2009. godine zatražio da se pokrene postupak sudske rehabilitacije trojice urednika i novinara koji su marta 1999. godine osuđeni na po pet meseci zatvora za krivično delo širenja lažnih vesti. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari