Radna grupa za bezbednost novinara pozdravila presudu napadačima na Daška Milinovića 1Foto: N1

Radna grupa Vlade Srbije za bezbednost i zaštitu novinara ocenila je danas kao ohrabrujuću odluku Višeg suda u Novom Sadu koji je potvrdio presudu napadačima i naručiocu napada na novinara Daška Milinovića, čime su im izrečene zatvorske kazne.

„Radna grupa ističe da odluka Višeg suda u Novom Sadu predstavlja primer dobre prakse u slučajevima napada i krivično-pravne zaštite novinara“, piše u saopštenju koje je prosledila Vlada Srbije.

Daško Milinović, radijski voditelj iz Novog Sada, bio je napadnut 16. aprila 2021. godine kada je odlazio na posao, a zahvaljujući brzoj reakciji policije i tužilaštva, dvojica okrivljenih su uhapšena, dok se treći okrivljeni kasnije predao.

Jednom od napadača na Milinovića izrečena je kazna zatvora u trajanju od 10 meseci koja će se izvršiti u prostorijama u kojima živi, drugom napadaču kazna zatvora u trajanju od jedne godine i dva meseca zatvora, dok je licu koje je podstaklo napad izrečena kazna zatvora u trajanju od jedne godine i četiri meseca zatvora.

„Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara ponovo ističe da se moraju temeljno i pažljivo pratiti svi slučajevi napada i ugrožavanja lične bezbednosti novinara i poziva sve nadležne organe da u takvim slučajevima reaguju bez odlaganja i sa posebnom pažnjom“, navodi se u saopštenju.

Istakli su da će Radna grupa i nadalje insistirati da u slučajevima napada na novinare i ugrožavanja njihove bezbednosti, reakcija državnih i pravosudnih organa bude brza i efikasna, a da počinioci budu adekvatno kažnjeni u skladu sa zakonskim rešenjima koja omogućuju viši stepen zaštite za lica koja se bave javnim informisanjem.

„Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara očekuje da osuđena lica u ovom slučaju budu u najkraćem roku i poslata na izdržavanje dosuđene sankcije“, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari