Radna grupa za mentalno zdravlje mladih: Smernice dostavljene osnovnim i srednjim školama 1Foto: Z. S. M.

Na sednici Radne grupe za mentalno zdravlje mladih, kojom je predsedavala premijerka Ana Brnabić, najviše se razgovaralo o smernicama koje su dostavljene osnovnim i srednjim školama, kako bi se bolje pripremili za početak školske godine, saopštila je danas Vlada Srbije.

 

„Okosnica smernica za škole jeste rad sa učenicima na vrednostima kao što su tolerancija, empatija, unapređenje međusobnih odnosa zasnovanih na saradnji i razumevanju, uz poštovanje međusobnih razlika. Tako će učenici od petog do osmog razreda imati novu slobodnu nastavnu aktivnost – ‘vrednost i vrline kao životni kompas'“, navodi se u saopštenju.

Doktorka Milica Milovančević Pejčić upoznala je članove Radne grupe da su, poučeni iskustvom koje su stekli posle tragedija koje su se dogodile u maju, formirali krizne timove koji će od sada uvek biti u pripravnosti i spremni za reagovanje u kriznim situacijama.

Milica Milovančević Pejčić je rekla da je u Beogradu ova radna grupa pružala podršku ugroženima u pozorištu Dadov, kroz individualne i grupne razgovore, a da se van Beograda radilo u Mladenovcu, Lazarevcu, Pančevu i Malom Orašju.

Prema njenim rečima, psihosocijalna podrška biće pružana i u narednom periodu, u Dečijem kulturnom centru u Beogradu.

„U slučaju da se dogode zločini ili tragedije sa tri ili više žrtava na jednom mestu, odmah će se na licu mesta pojaviti tim sa jasnim zadacima i protokolom, kako bi pružio psihosocijalnu podršku svim ugroženim osobama“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će od početka školske godine, u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji biti „prisutna po tri policajca – pre, za vreme nastave kao i posle završetka nastave, a pojačaće se i patrole u okolini škola“.

Brnabićeva je rekla da je na današnjem sastanku predstavljen izveštaj o tome šta je do sada urađeno u okviru te radne grupe, i najavila češće sastajanja članova ovog tela u narednom periodu, s obzirom na to da uskoro počinje nova školska godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari