Radna grupa za zaštitu novinara: Povesti računa o javno izgovorenim rečima 1Foto: Pixabay/AndyLeungHK

Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara pozvala je danas sve učesnike u javnom prostoru da vode računa o svakoj izgovorenoj reči, naročito u periodu u kome predstoji predizborna kampanja, koja je, kako su naveli, „uobičajeno vreme kada se o tome mnogo manje vodi računa“.

„Ovom prilikom pozivamo političare da se uzdrže od bilo kakvih neodmerenih izjava koje mogu imati posledice na sveukupnu atmosferu u društvu. Posebno se mora obratiti pažnja na to kako se svi akteri u javnom životu odnose prema medijima i novinarima jer i najmanji napad na novinare može da predstavlja potencijalnu opasnost za ugrožavanje njihove lične bezbednosti“, navodi se u saopštenju te Radne grupe.

Istakli su i da je od suštinskog značaja da mediji poštuju pravila profesije i da novinari u svom svakodnevnom radu poštuju Kodeks novinara i Zakon o javnom informisanju i medijima, dok pružaoci javnih medijskih usluga treba da poštuju odredbe Zakona o elektronskim medijima.

„Poštujući slobodu uređivačke politike svakog medija, Radna grupa poziva sve medije da povedu računa o načinu na koji izveštavaju, načinu na koji se govori o svim akterima u javnom životu, te da se uzdrže od svake vrste uvredljivog sadržaja i da poštuju dostojanstvo svakog pojedinca“, piše u saopštenju.

Radna grupa navodi da u postpunosti poštuje samostalnost i nezavisnost Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i dodaje da veruje da proaktivno delovanje te institucije može pozitivno uticati na medijske aktere da sa posebnom pažnjim vode računa o poštovanja svih zakona i propisa.

Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara ocenila je tu temu veoma važnom zbog čega je, na današnjem onlajn sastanku, inicirala da se kroz podršku OEBS i drugih međunarodnih partnera organizuje tematska sednica upravo kako bi skrenula pažnju na to važno pitanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari