U surduličkoj fabrici „RS Partners PES“ štrajkači su odlučni da istraju u zahtevu da država poništi sadašnji ugovor o privatizaciji i da za 167 zaposlenih pronađe novog vlasnika, ili novog strateškog partnera.

– Naši zahtevi nisu promenjeni od početka štrajka 4. maja ove godine. Mi jednostavno nemamo poverenje u sadašnje vlasnike: Andreja Kištimova iz Rusije i Andreja Dimitrijevića iz Beograda, jer su svojim lošim poslovnim potezima uništili ovu fabriku – kaže predsednik Štrajkačog odbora Dragan Stojković.

On objašnjava da u fabrici nije uspostavljen proces proizvodnje, da su im poslovni partneri okrenuli leđa i da je svaki pokušaj pokretanja proizvodnje nemoguć zbog ogromnih bankarskih kredita, a da vlasnici, povrh svega, ne ispunjavaju ugovorene obaveze iz socijalnog programa.

– Ostaje, kako je najavljeno, da početkom avgusta u kontrolu dođu predstavnici Agencije za privatizaciju. Oni će lako utvrditi da su novi vlasnici sve ovo vreme radili za sebe, a protiv interesa 167 radnika ove fabrike – naglašava Stojković.

Vlasnici „RS Partners PES“ Kuštimov i Dimitrijević tako ne misle. Oni kažu da čine sve da se sa štrajkačima pronađe zajednički jezik, kako bi ponovo pokrenuli proizvodnju, pa su radi toga postavili i novog generalnog direktora – Nikolaja Basangova iz Rusije.

– Ja se nadam brzom dogovoru sa radnicima. Ugovorili smo nove poslove sa partnerima iz Rusije, Poljske i Egipta za iznos od dva miliona evra. Obezbedili smo repromaterijal, isplatili zaostale plate radnicima, tako da je rešenje problema na vidiku – najavljuje novi generalni direktor. Fabriku „RS Partners PES“ iz Surdulice, koja se za 40 godina postojanja specijalizovala za izradu elektromotora za automobilsku industriju i zapošljava oko 170 radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari