"Radoičić bi morao da odgovara za ubistvo i terorizam, osim ako priznajemo Kosovo": Pravni stručnjaci za Danas 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS)

Doskorašnji potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić, koji je preuzeo na sebe odgovornost za dešavanja u selu Banjska od 24. septembra, kada su ubijena trojica Srba i Albanac iz kosovske policije, dao je u petak izjavu u MUP u svojstvu građanina, a njegov advokat Goran Petronijević tvrdi da on može da odgovara eventualno za posedovanje oružja.

Međutim, stručnjaci za pravo sa kojima smo razgovarali smatraju drugačije. Advokat Ivan Ninić kaže za Danas da pre nego što tužilac krene da se bavi Radoičićem, izgleda da prvo mora sa Vučićem da proveri da li će da poštuje Ustav Srbije ili Briselski sporazum.

– Ukoliko Kosovo i dalje smatramo delom svoje teritorije, onda tužilačke radnje u pretkrivičnom postupku treba da obuhvate mnogo širi opseg od nelegalnog posedovanja oružja. Valjda je ovde primarno pitanje stradanje četvoro ljudi i ranjavanje više naših državljana, pa tek onda držanje i nošenje nelegalnog oružja – ističe Ninić.

On dodaje da ukoliko je teza naše države i tužilaštva da je Briselski sporazum iznad Ustava Srbije i da mi nemamo jurisdikciju na teritoriji Kosova, onda Radoičić može da se tereti samo za držanje oružja.

– Ne bi me iznenadilo da Vučić pokuša sa takvim mešetarenjem i natera Radoičića da sa tužilaštvom zaključi sporazum o priznanju krivice. To bi podrazumevalo da odmah bude upućen na izdržavanje zatvorske kazne i da pokuša da ga tako, bar privremeno, sačuva. Međutim, nisam siguran da će takav scenario biti prihvatljiv za međunarodnu zajednicu sve dok Srbija koči ulazak Kosova u međunarodne institucije – ukazuje Ninić.

Prema njegovim rečima, kada štitite kriminalce to ima svoju cenu koja na kraju mora da se plati, “a mi ćemo je platiti kao narod”.

– Da bi Vučić sačuvao Radoičića, ipak mora nešto konkretno i da isporuči i zapadu i Prištini, a video je kako je svojevremeno prošao Boris Tadić sa Karadžićem i Mladićem – poručuje Ninić.

Advokat Čedomir Stojković kaže za Danas da Goran Petronijević ne govori istinu i da je Milan Radoičić očigledno izvršilac krivičnog dela nedozvljenog držanja i nošenja oružja i eksplozivnog materijala.

– Na video snimku koji su objavili kosovski mediji, jasno se vidi da on drži automatsku pušku koju civili ne smeju da drže niti poseduju. Prema Članu 348. stav 4, kazna za to krivično delo je od dve do 12 godina zatvora. Osim toga, ovakvo organizovanje paravojne formacije sa teškim naoružanjem se prema Članu 391. Krivičnog zakonika Republike Srbije smatra terorizmom za koje je zaprećena kazna zatvora od pet do 15 godina zatvora – navodi Stojković.

Prema njegovim rečima, nema nikakve sumnje da prema zakonima Srbije ta oružana formacija predstavlja terotističko organizovanje, jer svaka oružana formacija koja nije deo Vojske Srbije ili policije, sa tako velikim i teškim naoružanjem predstavlja terorističku grupu bez izuzetka

– Osim toga, jasno je da je prilikom delovanja te grupe ubijen kosovski policajac, a prema Članu 114. stav 1 tačka 7 to predstavlja teško ubistvo za koje je zaprećena kazna zatvora od najmanje 10 godina do maksimalne kazne doživotnog zatvora. Organizator grupe, podstrekač i pomagač se kažnjavaju isto kao i neposredni izvršilac – ukazuje naš sagovornik.

Stojković podseća da se kao pomaganje smatra „davanje saveta ili uputstava kako da se izvrši krivično delo, stavljanje učiniocu na raspolaganje sredstava za izvršenje krivičnog dela, stvaranje uslova ili otklanjanje prepreka za izvršenje krivičnog dela, kao i unapred obećano prikrivanje krivičnog dela, učinioca, sredstava kojima je krivično delo izvršeno, tragova krivičnog dela ili predmeta pribavljenih krivičnim delom“.

– Prema tome, ubistvo kosovskog policajca jeste, prema zakonu Srbije, krivično delo teškog ubistva. Pripadanje paramilitarnoj organizaciji jeste krivično delo terorizma. A davanje oružja kojim se izvrši krivično delo teškog ubistva (ubistvo kosovskog policajca) jeste pomaganje u tom ubistvu. Krivična dela koja je Milan Radoičić izvršio, ili u kojima je saučestvovao, ili u tome pomagao, ili koja je organizovao su daleko teža od pukog nedozvoljenog nošenja automatskog oružja – naglašava Stojković.

On ističe da bi u nezavisnom pravosuđu i normalnoj državi on bi istog časa bio uhapšen i bio bi mu određen pritvor.

– Odbijanje Srbije da to uradi, odbijanje tužioca da primeni zakon prema prijatelju Aleksandra Vučića, kreira se strah u stanovništvu, a ako ste prijatelj Vučića onda možete da imate automatsko oružje, bombe, raketne bacače i oklopna vozila nekažnjeno. I da možete da ubijete i policajca nekažnjeno – istieče Stojković.

On dodaje da je baš isto bilo krajem devedesetih, kada je Vučić bio ministar u vladi Slobodana Miloševića.

– S toga odbijanje tužilaštva da uhapsi Radoičića i ostale članove paramilitarne organizacije razbijene kod manastira Banjska služi i cilju zastrašivanja građana Srbije da ništa ne rade protivno paramilitarnoj politici Aleksandra Vučića za Kosovo – zaključuje Stojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari