Radovanović: Epidemiološke osnove za odlaganje početka školske godine nije bilo 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je danas da je u sedmom talasu epidemije korona virus oslabio i „nameće labaviji i tolerantniji odnos prema merama“, tako da „epidemiološke osnove za odlaganje školske godine nije bilo“.

Radovanović je na okruglom stolu „Prosveta na popravnom ispitu“ koji je organizovala UGS „Nezavisnost“ u Medija centru rekao da, što se tiče epidemije kovida, poslednje dve nedelje opada broj novih slučajeva, ali da se sa polaskom dece u školu očekuje njihov porast.

„Pošto nemamo nikakva saznanja o zastupljenosti antitela u populaciji ne možemo da predvidimo precizno, ali zdrav razum kaže da će se zbog grupisanja dece, kao što se dešava svakog septembra, poveća učestalost respiratornih infekcija. Tu se umetnuo i kovid, ali mere koje se preduzimaju, higijenske navike, doprinose da bude manje bolesti koje se prenose na sličan način“, rekao je Radovanović.

Dodao je da nastavu treba početi normalno, uz sve mere koje se inače primenjuju, a da je „logično da se dalje postupa prema epidemiološkoj situaciji“.

„U ovom trenutku insistiramo na onome što su uobičajeni higijenski standardi. Što se nastavnika tiče, dobro bi bilo da budu vakcinisani“, kazao je Radovanović.
Prema njegovim rečima, u vezi daljeg razvoja epidemiološke situacije, „teško je govoriti o pretpostavkama jer nemamo kvalitetne podatke s jedne strane, jer se oni kriju, a sa druge strane nemamo studije preseka da se vidi koliko osoba na reprezentativnom uzorku ima antitela“ po čemu se može proceniti šta će se dešavati.

„Imali smo tri prokušaja (prikupljanja podataka), sva tri su metodski omanula i neupotrebljiva su, tako da je teško praviti projekcije“, rekao je Radovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari